Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Detrekőszentmiklós - Plavecký MikulášSzlovákiaFelvidékPozsony történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Detrekőszentmiklós, erődített templom

A falut 1224-ben, más források szerint 1394-ben említik először, amikor a Stíbor család Detrekői uradalmához tartozik. A templomot Szent Miklós tiszteletére szentelték, azonban nem biztos, hogy ez a templom a jelenlegi helyén állt. A település napjainkban is látható temploma a falu északnyugati szélén húzódó magaslaton helyezkedik el, erdős környezetben.

1718-ban, majd 1745-ben került átépítésre, ekkor alakult ki mai formája, az egyhajós keletelt templom, sokszög záródású szentéllyel, nyugati végében a toronnyal.

A templomot szabálytalan sokszög alakú lőréses védőfal veszi körbe, melynek az építési ideje nem ismert, de valószínűleg a 16-17. századra tehető a kialakítása. A templom körül ma is temető található.

Források:

Karczag Ákos - Szabó Tibor: Felvidék és Kárpátalja erődített helyei I-II.

A település honlapja

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 30.877 (48.514614)
K 17° 17.905 (17.298420)

Információk: A település napjainkban is látható temploma a falu északnyugati szélén húzódó magaslaton helyezkedik el, erdős környezetben. A templom körül ma is temető található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció