Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Lánzsér - LandseeAusztriaBurgenlandSopron történelmi vármegye - Töröksánc (Türkenschanze)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Töröksánc, Türkenschanze - őrtorony

A közelmúltban Hajdú István társunk az osztrák lidar térképének vizsgálata közben, egy számunkra eddig ismeretlen, feltehetően őrhely, vagy őrtorony nyomára bukkant Lánzsér várának közelében. Az információ és a bejárás friss képeinek facebook-os posztolását követően kaptunk néhány visszajelzést osztrák oldalról, hogy a helyszín már pár éve ismert számukra.

A régebbi térképek, a beszédes Türkenschanze, Töröksánc néven jelzik ezt a kis kiugró magaslatot. Az objektum Lánzsér várától légvonalban megközelítően 370 méterre, északra helyezkedik el a Tessenbach patak völgyének egyik kisebb északi magaslatán, mely a patak völgye fölé megközelítőleg 35-40 méterre emelkedik ki.

.A területet napjainkban fenyves fedi. A déli, nyugati és keleti oldala meredek, míg északról a nyereg irányából jól megközelíthető. A nyeregtől mérve az objektum elhelyezkedési magassága megközelítőleg 15 méter. Az északi irányból védelmi vonal nem látszik. Az enyhén ovális kör alakú sánc külső átmérője kb. 14 x 16 méter, míg a belső terület kb. 12 x 14 méter. A sáncot jelenlegi állapotában, érzékelhető árok nem övezi.

A sánc erősen erodált nyomvonala jól követhető. Magassága a déli oldalon kb. 70 centiméter, míg az északi (nyereg felöli) oldalon meghaladja a másfél métert. A keleti és nyugati oldalon a sánc magassága kb. 70-90 cm. A sánc anyagát nagyobb részben a belső területről termelték ki, míg egy kisebb részét a sánc külső oldaláról. Ez utóbbival viszont úgy tűnik árkot nem képeztek. A belső területen elszórtan kisebb kövek láthatók, de épület nyoma nem érzékelhető. A védett rész enyhe lejtést mutat délről északi irányban. A helyszín bejárása közben leletanyagot nem találtunk.

Funkcióját tekintve ezt a helyszínt leginkább egy őrtorony helyeként lehetne elképzelni. A magaslat Töröksánc elnevezése utalhat a keletkezési idejére. Hogy ez a megfigyelőpont a vár védelmi része lehetett-e, vagy épp elllentkezően, a törökök használták a vár megfigyelésére, arra egyenlőre nem tudunk választ adni. Talán az osztrák szakemberek a jövőben tisztázni tudják majd keletkezésének korát és célját.

Magyar Várarchívum Alapítvány - 2023 - Keserű László

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 33.976 (47.566261)
K 16° 21.011 (16.350191)

Információk: A helyszín Lánzsér várától a piros jelzésen közelíthető meg. A völgybe leérve a turistaút a Töröksáncnak nevezett magaslat nyugati oldán kezt el felfelé haladni.

Kb. 60-70 métert megtéve kell jobbra letérnünk, majd azt itt már érzékelhető nyereg irányából, juthatunk fel a magaslatra.

A területet napjainkban fenyves fedi, de a helyszín jól áttekinthető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció