Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

OberrußbachAusztriaAlsó-AusztriaHatáron túli történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Oberrußbach vár

Oberrußbachot először a 12. században említik.  A 13. század második felétől dokumentált (Groß-) Rußbach urak ága a várról kapta a nevét, és valószínűleg Herbord von Rußbachra és Wernhard von Merkersdorfra nyúlik vissza. A 13. században a vár és az uradalom Wernhard von Rußbach és fiai, Otto és Wernhard birtoka volt. 1303-at követően  a vár Wernher dem Payer lovag tulajdona lett.

A 14. és 15. században a kastély a Floyt családhoz tartozott, az ismét osztatlan Rußbach uradalommal együtt. Abban az időben a Rußbach uradalom birtoka hűbérbirtok volt, amelynek egy része az Ausztria Hercegség uralkodója, egy része a Hardegg grófoké volt. 1476 körül a kastély és az uradalom az Auersperg család birtokába került. Néhány évig Corvin Mátyás magyar király uralma alá került, de 1491-ben vissza kellett adni a későbbi I. Maximilian császárnak. 1502-ben Hans von Auersperg eladta Oberrußbach kastélyát és a Rußbach uradalmat Heinrich Prüschenk, akinek családja "örökölte" Hardegg grófjait. 1590-ben a vár és az uradalom ideiglenesen a Thurn grófoké lett.

1617-ben Friedrich von Hardegg gróf eladta Oberrußbach kastélyát Ludwig von Polheimnek. Az 1663-ban a lakosság menedékhelyéül szolgáló vár ekkor kezdett el pusztulni. Egy részét 1797-ben lebontották, majd a 19. és 20. században a komplexumot mezőgazdasági célra használták, ami gyakori átalakításokat eredményezett. A délnyugati sarokban álló tornyot az 1920-as években lebontották.

A kastély 1985 óta Georg Stradiot tulajdona. 1987 óta a megmaradt épületek lakatlanok. Néhány éve egy havas télben a főépület tetőszerkezete beomlott. 

forrás: Wikipedia

 

GPS: É 48° 28.443 (48.474056)
K 16° 2.996 (16.049931)

Információk: Hegyeshalomnál átlépve a határt, majd a Bécset elkerülő autópályán Stockerau Nyugat kijáratig megyünk. Innen a B4-es főuton haladunk Horn irányába, majd az Oberrussbach települést jelző táblánál északi irányba fordulunk. A vár a temető mellett található, a település központjában.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció