Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

KaidlingAusztriaAlsó-AusztriaHatáron túli történelmi vármegye - Fuchsberg

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Kaidling, Fuchsberg

Ausztriában több ezer régi kastély és vár található. Némelyikre ma már szinte semmi sem emlékeztet.

Ez a sors érte a Poigen-től északra fekvő Fuchsberg romjait is. Úgy tűnik, mintha ezt a helyet kollektíven kitörölték volna az emlékezetből, Hornból ma már alig ismeri valaki ezt a romos kastélyt. A mai térképeken már nem is szerepel a vár. Feljegyzéseket máshol is nehéz találni róla, a levéltárakban nem sok minden maradt fenn a titokzatos helyről.

A romok misztikus felfedezése

Valójában a fuchsbergi romokat is nehéz megtalálni, ugyanis nincs kitáblázott útvonal, saját magunknak kell felfedezni őket. Egyedül ennek a felfedezőtúrának is van valami misztikus vonzata: Kaidlingnél először egy erdei ösvényen az úgynevezett Kühlen Grabenbe (hűvös árok) jutunk. Ezután nyitott szemmel kell járni, és egy kis tisztáson falmaradványokat keresni. Itt kezdődik az emelkedő, részben vadregényes, benőtt terepen. De a túlburjánzott romhoz való felkapaszkodás megéri a fáradtságot. A várat körülvevő mély vizesárok és egy torony ma is jól látható, de a falakból alig maradt valami. A romos maradványok az erdő közepén hátborzongató bájt árasztanak magukból.

Mire használták a múltban a Fuchsberg-kastélyt?

A fuchsbergi Fuchsek egy régi osztrák nemesi család. A Fuchsokat, a Maissau követőit 1290-ben említik. Az egykor erődszerű erődítményből és a bástyás-árokrendszerből kevés maradt meg. A dombtetőn álló vár egykor a Horner-medence biztosítását segíthette. A távoli kilátás miatt a Fuchsberg melletti fekvést jól választották erődítménynek, hogy a támadókat távol tartsák. Alramus mint Fuchsberg udvari bíróját és egy lovagot, Jörg Fuchs von Fuchsperget 1456-ban említik. A 15. század után a Fuchs családról nem hallottak többet. Dr. Friedrich Berg még azt is feltételezi, hogy Fuchsberg vára a legrégebbi karoling kori vár Horn kerületében.

Nem világos, hogy a Fuchsberg család miért tűnt el.

Nem világos, hogy pontosan milyen okokból és mikor hagyták el az erődítményt. Rendkívül rejtélyes, hogy erről csak feltételezések vannak, és nincsenek pontos feljegyzések. Egyesek szerint a Fuchsbergek mintegy varázsütésre tűntek el.

Az egykor védelmi erődítményt ma már a térképeken sem jelölik. Az ilyen elveszett helyek tudatosítják bennünk, milyen gyorsan feledésbe merülhet egy egykor fontos hely, és milyen gyorsan visszaszerzi a természet minden erejével a dolgokat.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

https://www.meinbezirk.at/horn/c-lokales/vergessene-ruine-fuchsberg_a4660646

GPS: É 48° 42.230 (48.703835)
K 15° 34.645 (15.577414)

Információk: Kaidling település elszórt házait Horn irányából, Frauenhofen, Sankt Bernhard településeken közelíthetjük meg. Sankt Bernhardnál északi irányba fordulva jutunk Kaidling "főutcájára". Az utat az északi oldalon egy völgy követi, ahol ez a völgy megszűnik egy ÉK-i irányba induló kőzúzalékos utat találunk mely az erdő alatti épületekhez vezet. Ezt az utat követve keleti irányba fordulva (sorompó), megkerüli a dombhátat, majd északi irányba fordul. Hamarosan egy keleti irányba leágazó utat találunk, melyen lemegyünk a patakig, ahol egy töltésen átkelünk a vizen. Innen emelkedik tovább egy keskeny út DK-i irányba melyen a gerincen  a vár sáncához érünk. Az út 1800 méter, könnyű séta.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció