Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

ThurnbergAusztriaAlsó-AusztriaHatáron túli történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Thurnberg vára

A vár építői nem ismertek. Valószínűleg Anselm von Kuenring lehetett, aki a 11-12. század fordulóján Krumau birtokosa volt. A thurnbergi urak első okleveles említése "Sibito de Durrenberc" 1209-ben. Magát a várat 1281-ben említik először "Thvernberch" néven.

1346-ban Konrad Fritzelsdorfer lovag lakott itt. Özvegye, Margareta második házasságban Ulrich von Streunhoz ment feleségül, aki 1356-ban "von Turnwerch"-nek nevezte magát. Az ő leszármazottai a igazgatták később a várat. Jörg der Ödert 1372-ben  említik. Nem sokkal 1440 előtt Thurnberg rablóbáró fészke lett. Jakob Kienberger morva és magyar zsoldosokkal együtt feldúlta a környéket.

Ulrich von Eytzing 1448-ban az alsó-ausztriai birtokokból intervenciós hadsereget állított fel, amely elfoglalta és elpusztította Thurnberget. Jakob Kienberger kénytelen volt behódolni. Thurnberg soha nem épült újjá. A romot 1565-ben már "kopár váristálló"-ként írták le. Sokáig az idolsbergi uradalom része maradt. Ma a romok, amelyekből csak a toronyfal néhány maradványa maradt meg, az osztrák szövetségi erdők tulajdonában vannak.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

http://www.wehrbauten.at/noe/niederoesterreich.html?/noe/thurnberg/thurnberg.html

GPS: É 48° 36.274 (48.604568)
K 15° 28.989 (15.483147)

Információk: a települést északi irányból megközelítve, a Kamp folyó kanyarulata előtti buszmegálló környékén parkoljunk. A buszmegállótól nyugatra levő művelt terület szélén indul az az ösvény (korábban út) melyen 15 perc alatt érjük el a várterületet. A várat lombmentes időben keressük fel, bejárása akkor is igen körülményes.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció