Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

KrugAusztriaAlsó-AusztriaHatáron túli történelmi vármegye - Schauenstein

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Krug, Schauenstein

1175/80 körül egy "Poppo de Sowenstaine" először Erchenbert egyik oklevelében jelenik meg. 1275-ben Sonnbergi Hadmar II birtokolja a várat. 1282-ben megjelenik "Otto v. Schauenstein", akit Pongratz a Sonnberg család schauensteini vonalának alapítójaként sorol fel. 1380-ban III. Albrecht a Sonnbergi Vinzenz és ifjabb Kraft testvéreket ruházza fel Schauenstein uradalmával. A 15. század elejétől a von Rohr család birtokolta a várat. 1411-ben Matthias v. Rohrnak birtokolja a várat. 1430-ban a von Rohr család eladta a várat Leopold v. Kraignak. 1432 körül a "Schawnstain" várat Konrad és Jan von Kraig testvérek hűbérében említik a várat. 1446-tól Schad zu Lengenfeld birtokában, 1467-től Ulrich v. Grafenegg birtokában. Miután a Grafeneggerek Mátyás magyar király pártjára álltak, a császár a várat a Haidlbergereknek adta, akik rövid időn belül eladták a Lappitz családnak. Mivel a vár továbbra is a magyarok kezén maradt, III. Frigyes király végül nagy költséggel elfoglalja. Ennek következtében a vár a főúr kezében maradt. Miután a magyar fél ismét birtokba vette a várat, a császár kénytelen volt azt elfoglalni, 1491-ben. 1500 után a várat Johann v. Lamberg, majd Rudolf v. Hohenfeld, 1553 körül pedig Jakob Landsiedl birtokolja. Az utóbbi kettő nagyszabású építkezéseket végzett a váron. 1604-ben a székhely Peter Hackl von Lichtenfels tulajdonába került. 1610-ben Schauenstein szabad birtokká vált. 1622-ben a birtok Jakob Kuefsteinre szállt, aki egyesítette azt Greillensteinnel. A Kuefstein család ma is birtokolja a kastélyt. 1645/46-ban a valószínűleg már nem jól karbantartott várat svéd csapatok részben lerombolták. Vischer 1672-ben már romos állapotban rajzolja le a várat. A Schauenstein romjainak megőrzésére az utóbbi években alakult egyesület igyekszik biztosítani a fennmaradt építményt és látogathatóvá tenni.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

http://noeburgen.imareal.sbg.ac.at/result/burgid/2231

GPS: É 48° 37.964 (48.632736)
K 15° 30.642 (15.510700)

Információk: a B-38-as úton Horn és Neupölla között kell Krug felé fordulni (útjelző tábla "Ruine Schauenstein"). A falu dél-keleti végénél van egy jelzett parkoló, tovább tilos behajtani (még kerékpárral sem). A parkolótól 15 perc alatt érünk a várhoz, sárga táblákkal jelzett úton.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció