Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Udvarnok - DvorníkySzlovákiaFelvidékPozsony történelmi vármegye - Szolgagyőr (Posadka)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Udvarnok-Szolgagyőr

A magyar történettudományban régi kérdés, hogy vajon hol keresendő Szolgagyőr vára, illetve azonos-e Galgóccal? Magam a kérdésben úgy foglaltam állást, hogy a vár a Sopron megyei – jelenleg Pusztacsalád határába eső – Szolgagyőrrel azonos (Szolgagyőr vára. In: Várak, kastélyok, templomok. Történelmi és örökségturisztikai folyóirat 2006. december (II.évf. 6. szám) 18-20. – digitálisan: http://varlap.hu/articles/article.php?id=212).

Galgóc (szlovákul Hlohovec) mellett is keresték a várat, a szomszédos Poszádkához (szlovákul:  Posádka) közel, a Vág bal partján emelkedő dombon. Olyannyira, hogy ezt a kis falut 1910-ben,  a mesterséges magyarosítás keretében át is keresztelték a 19. századi történészi koncepció alapján Szolgagyőrré.

Tény, hogy a 13. században Galgóc és Szolgagyőr várispánságait egyesítették. Eredeti különállásuk azonban nyilvánvaló. Teljesen logikátlan, hogy a Vág menti Galgóctól néhány kilométerre lett volna Szolgagyőr is. Tehát véleményem szerint a Poszádkához közeli, de már Udvarnok (szlovákul: Dvorníky) határába eső várhely teljesen független lehet a szolgagyőri (és a galgóci) várispánság történetétől. Formája és méretei alapján persze ez is Árpád-kori várhely.

Valószínűleg az 1440 utáni időkben, sok más társához hasonlóan ezt is újra hasznosították. Engel Pál írja: “Cseh zsoldosok erődítménye volt. Kapitányai – egyikük dubovai Szlovák Miklós – 1458-ban kötelezték magukat, hogy átadják a király kezébe.” (Megjegyzem a zsoldoskapitány vezetékneve népiségtörténeti szempontból igencsak érdekes!).

https://djnaploja.wordpress.com/2020/04/04/udvarnok-szolgagyor/

GPS: É 48° 21.937 (48.365620)
K 17° 46.107 (17.768444)

Információk: a Szolgagyőrhöz (Posadka) tartozó vízparti üdülőtelepről úton, mezőn, szántón keresztül 20 perc alatt megközelíthető a várhely.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció