Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Pusztafödémes - Pusté UľanySzlovákiaFelvidékPozsony történelmi vármegye - castellum

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Pusztafödémes castellum

Pusztafödémes – új felfedezés!

Tegnap újabb adagot kaptam PL amatőr kutató műholdas megfigyeléseiből. Neki köszönhető egy újabb szenzációs objektum megismerése! Ezúttal a történeti Pozsony vármegye Csallóköztől északra lévő sík vidékéről, az ún. Mátyusföldről.

Pusztafödémes (szlovákul: Pusté Uľany) határában, a Fekete-víz mentén láthatunk egy nagyméretű, késő-középkori kastélyhelyet. Majdnem azt írtam, hogy ismeretlen történetű! Egy adatot sikerült azonban találnom róla, Házi Jenő posztumusz megjelent Pozsony vármegye középkori földrajza című könyvében:

Apácakörmösd (a mai Dunajánosháza) határjárásában, “1367-ben Födémes várnak van említve, amely a Feketelak nevű sziget közelében fekszik, ezt áradás miatt megközelíteni nem lehetett (Dl. 5593-94, 7054).”

Azért nagyon érdekes a mostani felfedezés, mert eddig azt hittük, hogy az ilyenfajta négyszögletes alaprajzú árokkal övezett kastélyokat 1400 körül, vagy később kezdték építeni. Pusztafödémes azonban korábbi! Fontos adalék lehet ez az Anjou-kori világi építészet történetéhez. Birtoktörténeti adatokból a Rátót nemzetségből származó kazai Kakas család építkezését sejthetjük benne.

https://djnaploja.wordpress.com/2015/08/28/pusztafodemes-uj-felfedezes/

GPS: É 48° 12.926 (48.215431)
K 17° 33.399 (17.556650)

Információk: a castellum helye Pusztafödémestől dél-nyugati irányba, kb. 2 km-re a 1335 sz. úton kereshető fel. A patakon átvezető híd előtt kell parkolni, az úttól kb. 350 m-re, a pataktól 120 m-re levő várhelyet kevés kerámiatöredék jelzi.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció