Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Felsőszeli - Horné SalibySzlovákiaFelvidékPozsony történelmi vármegye - Várdomb

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Felsőszeli, Várdomb

Danajka Lajos: Felsőszeli története (1993) c. kötetében olvasott az egykori palánkvárról, melyet dokumentálni nem nagyon tudunk, de a máig használatos utcanevek alapján bizonyosak lehetünk benne, hogy valamikor létezett a földvár. Egy kis palánkvár lehetett, ami a helybelieknek veszély esetén oltalmat nyújthatott.

A falu északi részén a Dudvág egyik szigetén állott, pontosan azon a helyen, ahol a Sárd egyik mellékága beletorkollik a Dudvágba. A sziget nagysága kb. fél hektár, átmérője 70-80 m lehetett. A domb mindössze 2 m magas, rajta ma két családi ház áll. A létét bizonyítja a várhoz vezető út neve, mely ma is Várdombi utca, a híd pedig Várhely híd, Nagyvecse utcát köti össze Főszeggel. A palánkvár erődítései két egymástól 2 m-re párhuzamosan futó gerendapalánk közé döngölt földből készültek. Az építés idejét nem ismerjük, a feltételezések szerint a 14. században keletkezhetett, az építtető nevére is csupán a szomszédos utcanévből lehet következtetni.

A Sárd mellékágát Gőnyerének hívták, s ma az ettől északra húzódó földeket is ezen a néven emlegetik, ill. a rajta kialakult utcát is ekképpen nevezzük.

http://www.suli.sk/article.php?article=625

 

A Dudvág folyó gázlóját őrző, elpusztult vár. A falu északi részén, Dudvág (Várdomb) egyik szigetén állt a palánkvár, amelyet valószínűleg a 14. század elején a Séli család építtetett. Csak a falunevek, az árok egy része és a várhíd helye maradt meg.

https://www.hrady.sk/horne-saliby

GPS: É 48° 7.741 (48.129009)
K 17° 44.722 (17.745361)

Információk: a vár helye a Várdombi utcában, a gyaloghídtól északra, a Dudvág partján  kereshető fel. 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció