Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Feketenyék - Čierna VodaSzlovákiaFelvidékPozsony történelmi vármegye - Nyék vára

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

Feketnyék, Nyék vára

Nyék vára Feketenyék település temetőjének területén volt.

Nyék várának említése:

ÉRTEKEZÉSEK A TÖRTÉNETI TUDOMÁNYOK KÖRÉBŐL - 82.

FÜGEDI ERIK: VÁR ÉS TÁRSADALOM A 13-14. SZÁZADI MAGYARORSZÁGON

AKADÉMIAI KIADÓ - BUDAPEST

"Ha azt halljuk, hogy 1287-ben Csukárdi János Nyék és Torna nevű birtokain épült várat a Kőszegiek felégették és egyiket sem említik többé, akkor joggal feltételezhetjük, hogy nem volt ott több, mint egy fából épült torony, amelyet árok és sánc vett körül."

http://real-eod.mtak.hu/11867/1/AkademiaiKiado_000165.pdf

Feketenyék vára

A régi Pozsony vármegye ma is magyarok lakta síkvidéki részén található a törzsnévi eredetű nevű Feketenyék (szlovákul: Čierna Voda) község.

Vára helyén utóbb temető keletkezett. A sírok elhelyezkedése ma is mutatja egykori árkának egykori íves alakját.

Történetéről annyit tudunk, hogy az 1286-ban zajlott polgárháború (vagy a király szemszögéből nézve lázadás) idején Péc nembeli Apor volt erdélyi vajda lerombolta az akkor IV. László király oldalán harcoló Csukárdi János pozsonyi (al)ispán várát. Mindezt a király 1287. január 25-én kiadott, János ispán érdemeit ismertető okleveléből tudjuk meg.

Megjegyzem, IV. László uralkodását (1272-1290), különösen az oligarchák elleni harcait illő volna a ma megszokott egyoldalúan egyház-központúnál objektívebb szemmel újra gondolni. Például a helyén értékelni Lodomér esztergomi érseknek a király ellen az oligarchákkal összefogva játszott szerepét.

https://djnaploja.wordpress.com/

GPS: É 48° 7.660 (48.127670)
K 17° 38.896 (17.648268)

Információk: Nyék vára Feketenyék település temetőjének területén volt.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció