Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Majtény - MajcichovSzlovákiaFelvidékPozsony történelmi vármegye - Sáncvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Majtény sáncvár

A Nagyszombat melletti Majtény faluban végzett régészeti ásatások kivételes erődítmények maradványait tárták fel. A 9-10. századi vár Szlovákia egyik legérdekesebb régészeti lelőhelye.

A kutatás már a második szezonban zajlott, és szlovák régészek együttműködtek a Frankfurt am Main-i Goethe Egyetem német kollégáival. Munkájukkal folytatják a 20. század hatvanas éveiben itt folyó kutatásokat. Jelen pillanatban a kutatás során a sáncerődítmény izgalmas és problémás maradványait tárták fel a szakértők számára, amelyek megerősítették az erőd általános keltezését.

"A kutatási eredmények egyértelműbben cáfolják azokat a kételyeket, hogy a kastély a kora középkorhoz tartozik. Egészen a közelmúltig azt hitték, hogy a várat a történelem előtti időkben hozták létre, és megkérdőjelezték kora középkori eredetét" - mondta Matej Ruttkay régész. Az erőd kutatásának megújítását a már többször elvégzett légirégészet is ösztönözte - régészeti lelőhelyek levegőből történő felkutatása és fényképezése.

A kutatás során új tudományos módszereket és eszközöket alkalmaznak. Geofizikai műszerek segítségével azokon a helyeken is meghatározták az erődítés menetét, ahol nem végeztek feltárást. Az erőd sáncának archeomágneses kormeghatározása megtörtént, ami eddig általában 9. századi keltezést igazolt. Továbbá az elszenesedett fából készült mintákat küldtek szakosodott munkahelyekre Ausztriába és Németországba, hogy ezek felhasználásával még pontosabban meghatározzák az erődítmény keletkezésének időpontját. A szakértői vizsgálat eredményére még várni kell.(megjegyzés: a korábbi hasonló vizsgálat eredménye szerint 892-893 időszakot állapított meg).

forrás: https://cestovanie.sme.sk/c/2461502/v-majcichove-odkryli-slovanske-opevnenie.html

GPS: É 48° 17.126 (48.285435)
K 17° 38.445 (17.640753)

Információk: a sáncvár teljes területét művelik, a település keleti részében kereshetjük fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció