Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Thunau am KampAusztriaAlsó-AusztriaHatáron túli történelmi vármegye - Thunau vára (Schimmelsprung)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Thunau vára

A Steinbach és Hirschbach között fekvő Kamp folyó felett csaknem száz méter magasan található Heinrich von Tumbenowe várának kiterjedt rommezője, aki 1200-ban kamarásként kísérte el urát, VI. Leopold babenbergi főherceget Zwettlbe, hogy tanúként megerősítse az új város jogait itt. A lilienfeldi kollégiumi oklevél is az ő nevét viseli. Magát a várat 1196-ban említik először oklevelesen, de nem Schimmelsprung néven, hanem "régi Thunau vára" néven.

A várat Schimmelsprungnak nevezték el, miután a vár tulajdonosa, aki egyes verziók szerint templomos lovag volt, olyan könyörtelenül uralkodott a földjén, hogy az elnyomott parasztok meg akarták ostromolni a várát. Mivel azonban a kastélytulajdonos a lova patkóját rosszul patkolta, éjjel mindig el tudta hagyni a kastélyát, és észrevétlenül vissza tudott térni. A parasztok nagyon meglepődtek ezen, amíg egy várszolga el nem mesélte nekik gazdája trükkjét, és lesben álltak. Nem sokkal később a várúr ismét el akarta hagyni a várát, de a feldühödött nép már várta. Megrántotta hát a gyeplőt, teljes vágtában a lejtő felé lovagolt, és fehér lovával együtt a mély szakadékba vetette magát. Azóta a rom a Schimmelsprung nevet viseli.

https://burgenkunde.at/niederoesterreich/noe_ruine_schimmelsprung/noe_ruine_schimmelsprung.htm

 

GPS: É 48° 35.132 (48.585529)
K 15° 38.855 (15.647578)

Információk: Thunau am Kampot elhagyva nyugati irányba haladjunk tovább Tautendorf felé, Donnerreith után érjük el azt az erdei utat melyen a "Schanze" ásatási táboron át, egy erdei ösvény, jelzett, vezet a régészeti lelőhelyen keresztül a várhoz.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció