Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

ZalabaSzlovákiaFelvidékHont történelmi vármegye - Várhegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Zalaba, Várhegy

Új felfedezés: Zalaba

A szlovák lidar térképen észlelt, korábban általam ismeretlen várhelyek egyike a Hont megyei Zalaba község melletti Várhegy (Hradný vrch) lábánál található.

Megjegyzem, gyakori jelenség a térképeken, hogy a nevek az indítékukul szolgáló objektumtól feljebb, magasabbra  “vándorolnak” a térképen!

Zalaba neve személynévi eredetű s az Árpád-korban a megyének is nevet adó Hontpázmány nemzetségből származó család birtokában volt. A szláv eredetű, de magyar nyelvi logika alapján keletkezett településnév nyilván egy korábbi időbeli réteget képvisel. A birtokos család ősei ugyanis német lovagok voltak, akik jeles szerepet játszottak I. (utóbb Szent) István (Vajk) és riválisa, Koppány harcában. A lidar képen látható várhely – mai tudásunk szerint –  leginkább a 12-13. századra jellemző (de kezdetei valamivel korábbiak is lehetnek).

(...)

https://djnaploja.wordpress.com/2020/03/24/uj-felfedezes-zalaba/

GPS: É 47° 57.963 (47.966057)
K 18° 42.345 (18.705744)

Információk: a Várhegyet a település északi részén kereshetjük fel, a vasúti átjáró előtt, közvetlenül az út mellett.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció