Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

DédestapolcsányMagyarországBorsod-Abaúj-Zemplén vármegyeBorsod történelmi vármegye - Dédes, Kisvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Dédes, Kisvár

A Dédes várának szomszédságában található Dédes Kisvárról nincs okleveles adat.

Guzsik Tamás 2002-ben ezt írta róla: "Dédestapolcsánytól délre, Dédesvár déli szomszédságában lévő meredek sziklaképzõdmény. A jelenlegi állapotban mesterséges erõdítés nyomai nem fedezhetők föl, helyzete és neve szerint a dédesi védelmi rendszer, korábban a verebcei földvár része volt. Õsi, szakrális funkcióját is föltételezik egyes kutatók. Elképzelhető, hogy az északi és a déli várrész (Verebce) között lévõ áldozati hely volt."

Szörényi Gábor András 2021-ben a Határtalan régészetben már várhelyként hivatkozik rá: "A Bükk hegység központi, magas tömbjéről, a Bükk-fennsíkról északra lefutó hosszanti észak–déli irányú gerinc három erősségnek ad otthont. A hegyhát kiszélesedő részén található hazánk legnagyobb alapterületű, 140 hektáros őskori (késő bronzkori – kora vaskori) erődített telepe, a Verepce-tető. A gerinc északi végében egy-egy, 80–100 méter relatív szintkülönbségű markáns sziklakúpon emelkedik két, 13–14. századi eredetű erősség: délen az ún. Kisvár, míg 350 méterre északra tőle a Nagyvár, vagy más néven Dédes vára. A Kisvár egy zömmel meredek, sok helyen közel függőleges falú, kis alapterületű sziklacsúcs. A nagyobb tömböt alkotó Nagyvár oldalai meredeken lejtenek, melyeket csak délről és keletről határol sziklafal."

Források:

Guzsik Tamás: Az Ákos-nemzetség a középkori Borsod megyében / Szörényi Gábor András: Versengés egy bükki sziklatetőért – Dédes 1567

A szócikket Szöllősi Gábor (Várlexikon.hu) állította össze. Köszönjük az átadott információkat!

Köszönjük Sárközy Sebestyén vezető régész 2009-ben készített fotóit, amelyeken még láthatóak a Kisvár-sziklán talált falmaradványok!

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 7.863 (48.131046)
K 20° 28.614 (20.476908)

Információk: A dédesi várhegytől délre emelkedő Kisvár-szikla fokozottan védett, kizárólag a Bükki Nemzeti Park hozzájárulásával és munkatársaival járható be. Kirándulási célból történő felkeresése nem engedélyezett!

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció