Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

GreillensteinAusztriaAlsó-AusztriaHatáron túli történelmi vármegye - Várkastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

A greillensteini kastély Alsó-Ausztria egyik legjelentősebb reneszánsz kastélya. Nevét a Grello családról kapta, akik a 14. század elején birtokolták a kis erődített várat, várkastélyt. Először 1371-ben kapta a Greillenstein nevet.

A késő középkorban a vár a Dachpekherek tulajdonában volt (1499-ig), majd a felső-ausztriai Volkra családhoz került, akiktől 1534-ben Hans Lorenz von Kuefstein szerezte meg. A Kuefsteinek, akik 1634 óta grófok, a 16. században Alsó-Ausztria egyik vezető protestáns nemesi családja volt. Greillenstein lett uralmuk központja. 1560 és 1604 között Hans Lorenz és mindenekelőtt fia, II. Hans Georg Hans a középkori épületegyüttest teljesen átépíttette pompás reneszánsz palotává, és rendkívül értékes bútorokkal látta el. A kastélykápolnát is átalakították 1600 körül, és megmaradt az eredeti reneszánsz oltár és a fából készült szószék.

A 18. században a kastélyt barokkosították, de az épületegyüttes megőrizte 16. századi jellegét. A közeli Röhrenbachban a Kuefstein család családi temetőkápolnát építtetett, amelynek mennyezeti freskóit Paul Troger készítette (1737). A kastély 1848-ban elvesztette közigazgatási székhelyként betöltött funkcióját. Az egykori uradalmi hivatal az anyakönyvvezetéssel, valamint a levéltárnak helyet adó tárgyalóterem megmaradt, és értékes betekintést nyújt az "uradalom" 1848-ig tartó működésébe.

A 20. században a kastély viszonylag sértetlenül vészelte át a megszállást - köszönhetően egy műértő orosz parancsnoknak. Azóta folyamatosan restaurálták, és 1959-ben lehetővé vált a kastély múzeumként való megnyitása, amely 1967-től 1988-ig a Landesmuseum büntetőjogi gyűjteményének adott otthont (ma Pöggstallban). A greillensteini kastély ma is a Kuefstein család tulajdonában van.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

https://www.gedaechtnisdeslandes.at/orte/action/show/controller/Ort/ort/greillenstein.htm

GPS: É 48° 39.514 (48.658566)
K 15° 30.879 (15.514647)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
Nagyvár és Kisvár
KomollóNagyvár és Kisvár
Vár
GétyeVár
Keresési előzmények
Greillenstein - Várkastély