Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

GreillensteinAusztriaAlsó-AusztriaHatáron túli történelmi vármegye - Várkastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

A greillensteini kastély Alsó-Ausztria egyik legjelentősebb reneszánsz kastélya. Nevét a Grello családról kapta, akik a 14. század elején birtokolták a kis erődített várat, várkastélyt. Először 1371-ben kapta a Greillenstein nevet.

A késő középkorban a vár a Dachpekherek tulajdonában volt (1499-ig), majd a felső-ausztriai Volkra családhoz került, akiktől 1534-ben Hans Lorenz von Kuefstein szerezte meg. A Kuefsteinek, akik 1634 óta grófok, a 16. században Alsó-Ausztria egyik vezető protestáns nemesi családja volt. Greillenstein lett uralmuk központja. 1560 és 1604 között Hans Lorenz és mindenekelőtt fia, II. Hans Georg Hans a középkori épületegyüttest teljesen átépíttette pompás reneszánsz palotává, és rendkívül értékes bútorokkal látta el. A kastélykápolnát is átalakították 1600 körül, és megmaradt az eredeti reneszánsz oltár és a fából készült szószék.

A 18. században a kastélyt barokkosították, de az épületegyüttes megőrizte 16. századi jellegét. A közeli Röhrenbachban a Kuefstein család családi temetőkápolnát építtetett, amelynek mennyezeti freskóit Paul Troger készítette (1737). A kastély 1848-ban elvesztette közigazgatási székhelyként betöltött funkcióját. Az egykori uradalmi hivatal az anyakönyvvezetéssel, valamint a levéltárnak helyet adó tárgyalóterem megmaradt, és értékes betekintést nyújt az "uradalom" 1848-ig tartó működésébe.

A 20. században a kastély viszonylag sértetlenül vészelte át a megszállást - köszönhetően egy műértő orosz parancsnoknak. Azóta folyamatosan restaurálták, és 1959-ben lehetővé vált a kastély múzeumként való megnyitása, amely 1967-től 1988-ig a Landesmuseum büntetőjogi gyűjteményének adott otthont (ma Pöggstallban). A greillensteini kastély ma is a Kuefstein család tulajdonában van.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

https://www.gedaechtnisdeslandes.at/orte/action/show/controller/Ort/ort/greillenstein.htm

GPS: É 48° 39.514 (48.658566)
K 15° 30.879 (15.514647)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció