Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kukuis, Kakucs - CucuişRomániaErdély és PartiumHunyad történelmi vármegye - Golu-domb

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Kakucs, Golu-domb

A falu nyugati részén található domb, melynek magassága 441 m.

Tetején kelet-nyugati tájolású, sziklás fennsík formájában jelenik meg a várterület, részben növényzettől mentes. Hossza 94 m, szélessége 25 m. A domb nyugati lejtője igen meredek. Az északi lejtő alatt terasz található, mérete: 60 X 14 m.  A déli sánc félhold alakú és 90 m hosszú, az erőd bejárata valószínűleg itt volt. A külső árok alja és a sánc teteje között a szintkülönbség 7-8 m. Ezért úgy tűnik, hogy a Golu-dombon egy meglehetősen erős erőd volt, melynek pusztulását a dák-római háborúk végére feltételezik, a szászvárosi-hegység többi dák erődjével együtt. Jövőbeli ásatások az erőd belsejében bizonyítani fogják, hogy az erődítmény állandóan lakott volt-e, vagy csak menedékként használták veszély esetén.

GPS: É 45° 46.616 (45.776928)
K 23° 16.125 (23.268749)

Információk: a település főutcájától, az elágazás utáni első kanyarból, indul az az erdei út melyen a vár 20-30 perc alatt  felkereshető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció