Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Donje CeranjeHorvátországDalmáciaDalmácia történelmi vármegye - őskori sáncvár (Gradina)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Őskori kősáncok

Amikor elkezdtem a nyugat-balkáni, a középkorban a magyar-horvát közös királysághoz kötődő területek anyaggyűjtését, átnéztem a kezem ügyében lévő “Wissenschaftliche Mitteilungen des Bosnisch-Herzegowinischen Landesmuseums (Sarajewo) I.(1893)-X.(1907)” első tíz kötetét is.

Rengeteg alaprajzot és terepfelmérést találtam bennük s ha már a szemem elé kerültek, valamennyit ki is gyűjtöttem, másoltam. Noha ezeknek a bronzkori és vaskori (“illír”) sáncváraknak csak nagyon áttételesen van magyar vonatkozásuk, mégis bekerültek az adattáramba. Ha egy terület középkori várait vizsgáljuk, nem tekinthetünk el ugyanis az ugyanott lévő korábbi előzményektől sem.

Ha valaki megkérdi, a Kárpát-medencében van-e hasonló? A válasz: van. A kősáncok pontos kora és funkcionális magyarázatuk azonban sok esetben még nyitott kérdésnek számít.

(...)

https://djnaploja.wordpress.com/2022/08/02/oskori-kosancok/

GPS: É 43° 57.289 (43.954819)
K 15° 36.000 (15.599997)

Információk: Donje Ceranje főutcájáról földút vezet a várterületre, mely szabadon bejárható.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció