Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

PalešnikHorvátországHorvát-SzlavónországBelovár-Körös történelmi vármegye - Palisna (Gradina, Kula)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Palešnik – Gradina

A régebbi topográfiai térképekre a pozíciót a légifelvételek alapján állapítottuk meg. Körülbelül 100 méterrel északra található a palešniki temetőtől (község Hercegovac, Palešnik kataszteri község) Bjelovarsko-bilogorskában megye. Megkérdeztük ezt az pozíciót a faluban, és megkaptuk a helyiek információit, hogy a "Gradina" vagy "Kula" itt volt, amelyet 25 éve egy tó kialakításával pusztították el és a helyszínen "tégla és porcelán" leleteket lehetett gyűjteni. Valóban, az erődöt a földdel egyenlővé tették és ma egy tavacska van a helyén. A környéken látható magaslatok, a külső sáncok maradványai lehetnek, azonban  a területet kiegyenlítették  így ennek a síkvidéki várnak kevés az eredeti formája.

B. Vikić és M. Gorenc említi az erődöt "Hercegovectől délre és Stari Paležniktől északnyugatra, Pasjanski és Paljevina között", amely látogatásuk idején jól látható volt (Vikić, Gorenc 1969: 21). Megpróbáltuk követni ezeket az információkat  és megállapítottuk, hogy ugyanarról a helységről van-e szó. Körbejártuk ezt a területet, hogy megtudjuk, van-e másik erőd, azonban nem találtunk semmit. "Hercegovinától délre" ez a „Gradina” vagy „Torony” pozíció azonban megfelelő a leírásnak. Ugyanerre a következtetésre jutott G. Jakovljević is, aki nyilvánvalóan ellenőrizte és a zágrábi Régészeti Múzeum archív adataival összevetette (Jakovljević 2012: Palešnik-Stari Palešnik). B. Vikić és M. Gorenc azt állítja az erődnek 35 m átmérőjű négyzet alakú központi fennsíkja volt amelyet kettős sánc és árkok vette körül, amelyben víz volt. A külső sánc átmérője 75 m, a belsőé körülbelül 50 m (Vikić, Gorenc 1969: 21–22).

Forrás: Tatjana Tkalčec - Rekognosciranje srednjovjekovnih gradišta na području bilogorskog kraja i Zapadne Slavonije 2011. g. (Field survey of the mediaeval earthen fortifications in Bilogora region and the Western Slavonia during 2011)

 

GPS: É 45° 38.316 (45.638596)
K 16° 59.039 (16.983982)

Információk: a várhely 100 méterrel északra található a palešniki temetőtől, a kis tótól nyugatra.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
Árpád-házi Szent Erzsébet-templom
KosdÁrpád-házi Szent Erzsébet-templom
Szent Demeter-templom
DomoszlóSzent Demeter-templom
Keresési előzmények
Palešnik - Palisna