Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Velika PeratovicaHorvátországHorvát-SzlavónországBelovár-Körös történelmi vármegye - Obrovi erdő (šuma Obrovi)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

Special thanks to Dr. Tatjana Tkalčec, Senior Research Associate of the Institute of Archaeology, Zagreb, Croatia, for her help and support in finding the fortification place. (Külön köszönet Dr. Tatjana Tkalčecnek, a Zágrábi Régészeti Intézet főmunkatársának, a vár megtalálásához nyújtott segítégéért.)

Velika Peratovica - Suma Obrovi

A földvár a  Jasenovače, Mala Barna és Velika Peratovice Mala közötti erdőben található. Helynevek különbözőek a topográfiai térképeken ezért a hozzá rendelt név Velika Peratovica ‒ Obrovi erdő (Suma Obrovi)  utalva a parcella nevére. Eddig az erőd ismeretlen volt a szakirodalomban. Az erőd a domb keleti lejtőjén található az erdei makadámút mellett. Védekezésre használták a természetes terepalakulatokat – a környező dombok védik az erőd északi és déli oldaláról, keleten pedig szűken záródik 8‒10 m mély szurdokot képezve. Az erőd egy kör alakú fennsíkból áll (42 x 45 m), amely követi a terep lejtését és kelet felé ahol megváltoztatja alakját és megnyúlik. A központi magasságon ismeretlen eredetű gödör található. A szurdoktól eltekintve az erőd északnyugati és nyugati oldalán a felső szinten 1,5 m széles sánc védi. A sánc a nyugati oldalon van, kb. 1,5 m-rel magasabban a központi magasság legmagasabb pontjától nyugatra, míg azon a részen az árok körülbelül 1,5 m mély ugyanahhoz a központi magassági ponthoz képest. Ezen a nyugati részen, ahol nincs szurdok, külön sánc van ennek a szélessége legszélesebb részén kb. 15 m és kb. 2 m-rel magassabban van, ami valószínűleg következménye a terepalakulatoknak, amely jelentősen emelkedik dél felé (a szurdok mögött a terep 5 m-rel emelkedik a központi emelkedés magasságához képest). Talán azon a részen, ahol a sáncok találkoznak egyfajta rejtett bejárat lehetett, amelyet valamilyen fa  torony védett. Körülbelül 8-10 m-re a sánctól egy újabb sekély töltés látható a terepen. A déli sánc a természetes szurdok lejtőjének széléhez csatlakozik amely meredek lejtőivel tovább védi az erődöt délkelet felől.

Forrás: Tatjana Tkalčec - Terenski pregled općine Grubišno Polje u 2016. godini Field Survey of the Municipality of Grubišno Polje in 2016

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 45.329 (45.755482)
K 17° 13.459 (17.224319)

Információk: a vár felkereséséhez a Verőce-Daruvár utat Grobosinc előtt Kisbarna (Mala Barna) irányába hagyjuk el. Kisbarna település előtt, az útkereszteződésben, tovább haladunk északi irányba, amíg egy jó minőségű keleti irányba tartó, sorompóval ellátott, makadámutat találunk. Ezen az úton 1,1 km haladva érünk ahoz a ponthoz ahol a vár közvetlenül az út mellett található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció