Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Stara MarčaHorvátországHorvát-SzlavónországBelovár-Körös történelmi vármegye - Marca vára (Gradina)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Stara Marca - Marca vára

Marca vára (Gradina) Stara Marca településtől keletre épült a Vucje jame hegység keleti végében a Glogovnica patak völgyére jó rálátással. Megközelítése, könnyű sétával, Marcani településről 20-25 perc alatt lehetséges erdei utakon.

A vár a hegység egy keskeny észak-keleti nyúlványára épült, a vár területe kb. 90*60m-es, a vár platója 60*40m-es, enyhén lejt ÉK-i irányba, a vártól dél-nyugatra a gerincre merőlegesen egy védelmi sáncot is építettek 120m távolságra. A gerincet a várterülettől 10-15m széles árok választja el, mélysége 4m. A vár platóját három oldalról árok és külső sánc védi. Az árok vizének levezetésére az ÉK-i oldalon, a völgy irányába, két részen a külső sáncot átvágták. A várbejárat az északi oldalon lehetett, ahová a várárokban egy töltést építettek.

A várról történelmi adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, építése feltehetően kapcsolatban állhatott a templomosok marcai kolostorával. (H.I.)

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 45.569 (45.759483)
K 16° 30.950 (16.515831)

Információk: megközelítése, könnyű sétával, Marcani település ÉNy-i részéről, a kanyarból induló erdei úton 20-25 perc alatt. 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció