Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Dévényújfalu - Devínska Nová VesSzlovákiaFelvidékPozsony történelmi vármegye - Sandberg (Nad pieskoch)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Dévényújfalu, Sandberg

A nagyobb lelőhelyek jelentős koncentrációja mutatja a dévényi terület jelentőségét a 9. században. Valószínűleg a 8. század folyamán a lakosság központja Dévényújfaluról Dévény környékére helyeződött át. A dévényi vár területén kívüli temetkezési helyek valószínűleg az alerőd lakosságát szolgálták, a vár területén lévő szakrális épület (templom) melletti temetkezési hely pedig a nemesi kíséret tagjait szolgálhatta.

Dévényújfalu területe nem maradt üresen a dévényii településkoncentráció ellenére sem. Erre utalhat a közvetlen közelében épített két erődítmény. Ezek a Devínská Kobyla nyugati kiugrásán épültek a "Na sandkach" és a "Nad pieskoch" helyen. Mindkettőt szisztematikusan megvizsgálta Ľ. Kraskovská. Valószínűleg nem egy időben léteztek, és nem lehet meghatározni, hogy melyik épült korábban. A várak valószínűleg védelmi és menedékfunkciót töltöttek be, a Dévénybe való bejutást kellett volna őrizniük. A "Na pieskoch" várnál a fal elülső, lejtős részét vastag gerendákkal erősítették meg. Az egész szerkezetet szárazon rakott kövekkel erősítették meg. Az erődítmény előtt árkot ástak; a kiásásakor nyert földet a falszerkezet feltöltésére használták. A bástya északi részét nem erősítették meg faszerkezettel, hanem csak egy földsáncból állt. Itt nem volt szükség bonyolultabb erődítmény építésére, mivel az erődöt északról egy megközelíthetetlen meredek lejtő védte. Mindkét erődítményt azonos módon erősítették meg. Ez az erődítési típus megfelel a 9-10. századi szláv erődítéseknek. A "kőbánya fölötti" erődítményben két rönkszerkezetű épületet tártak fel. A II. objektumban 3 db került elő. Mindkét erődítménynél tűz nyomaira bukkantak, ami valószínűleg a pusztulásukat okozta". 

 

 

 

GPS: É 48° 12.017 (48.200283)
K 16° 58.543 (16.975718)

Információk: a vár megközelítése egyszerű: Dévényújfalu felől - a Pod Lipovým utca felől egy sárga jelzés vezet az erőd tetejére 10 perces séta után. A várterületet információs tábla is jelzi!

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció