Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Egyházhely, Kiripolcz, Őregyháza - Kirchenplatz - KostolišteSzlovákiaFelvidékPozsony történelmi vármegye - Szent Márton templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Egyházhely - Szent Márton templom

Őregyháza, azaz Kirchplatz

Ma egy véletlen felfedezésemről számolok be. Házi Jenő eredetileg 1914-ben  megjelent, Detrekő váráról szóló régi tanulmányában találtam az adatot, miszerint 1377-ben a király a detrekői uradalom falvai közül Kislévárdot és Őregyházát a Szentgyörgyi grófoknak adta.  Utóbbi település a mai Egyházhellyel (szlovákul: Kostolište) azonos.

Már 1271-ben is németek lakták (Kylpiruus), amiben nem nehéz a későbbi Kirchplatz, Kiripolc nevet felismerni. Ezt fordították magyarra Egyházhelyként – noha vulgárisan inkább ‘templomtér’ lehetne. Megjegyzem, az újkorban a német nevű falu már szlovák lakosságúként szerepel. Az 1377-es Őregyháza alak viszont még tisztán magyar. Azonban a száz évvel korábbi német alak arra utal, hogy már az Árpád-korban német telepesek adták a máig élő településnevet.

Ennek korábbi előzménye lehetett a még 1377-ban is ismert Őregyháza. A szomszédos Kislévárd neve a magyar ‘lövő’ szlávvá alakult változata, vagyis a szlovákok elődei magyarokkal vegyesen lakhatták a Pozsony megyei Hegyentúlt az Árpád-korban, még a középkori német kolonizáció előtt. Az újkorra gyakorlatilag felszívódott ottani magyarság amúgy székely eredetű lehetett (“sasvári székelyek”).

Érdekes kérdés az is, hogy a középkori Őregyháza név vajon az ‘őrök’ templomát jelenti-e, vagy talán erődített templomot?

A régi kataszteri térképen látható, hogy a fallal övezett templomhoz csatlakozik a régi plébánia – szintén fallal határolt – épületegyüttese is.

A templom körüli tér adhatta a 13. századtól adatolt Kirchplatz településnevet. Településtörténeti adatként sem mellékes, hogy ezek szerint a mai településszerkezet, a templom körüli térrel, már 1271 előtt kialakult!

Forrás: szöveg és alaprajz: https://djnaploja.wordpress.com/2017/09/07/oregyhaza-azaz-kirchplatz/

 

GPS: É 48° 26.833 (48.447212)
K 16° 59.228 (16.987131)

Információk: a templomot, a település központjában, Malaczkától nyugatra kereshetjük fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció