Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

HomoródfürdőRomániaErdély és PartiumUdvarhely történelmi vármegye - Cekend-tető, római őrtorony

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

Homoródfürdő, Czekend-tető római őrtorony

A Limes Dacicus két Küküllő és Olt közötti részlete Udvarhelymegye éjszaki és keleti hegységeiben Oroszfalutól Alsó-Rákosig. TÉGLÁS GÁBOR-tól.

(...)

A homorodi fürdős castellum Kápolnás-Oláhfalu határában.

A sz.-udvarhely-oláhfalusi országúton a Homorod fürdőhöz lejtőleg az 54 kilométer oszlop irányában jobbfelé, a fenyves magaslatra kimenet a Czekendtetö eme keleti nyúlványán egy kis tisztásra érkezünk. A tisztáson túl mélyed a régi felhagyott út is, úgy, hogy a hegynyulvány épen a két út közére esik, miután az új út is a fürdő előtt a régivel egyesül. A fenyvesekkel körített fensíki térség közepén azonnal feltűnik a « Várhely» vagy «Földvár» négyszöge, melyre rikai-expeditióm alatt a fürdőre telepedett feleségem akadt először séta közben, s mely iránt Orbán Balázs feljegyzéséből elindulva, azelőtt hasztalan tudakozódtam az erdőőrtől és elémbe került kis-oláhfalusiaktól.

Tanulmányomnak tehát örvendetes zárpontját ezen castellum szerencsés megállapitása képezé. A csúcsaival épen a négy világtáj felé tekintő castellum kijárója DKeletre épen a Tolvajoshágó, illetőleg a Hargitára vezető s innen 9 kilométernyire eső vallum felé nyílik. Összekötő útját alább fogom részletezni a Czekendtetőről a Szarkakő felé le Sz.Udvarhelyig, honnan az őrség ide szolgált. A castellum elhelyezésére a savanyúvíz-források szolgálhattak irányadóul s az őrség kútjául azok szolgálhattak. A várterületet körülfutó sáncz külső martja átalában 1 —1'5 meter magas, alapszélessége mindenütt 1'5 m., abból a kapunyílás és annak párhuzamos oldalán 5 m. emelkedés vezet az 1'5—2 méter széles várfokra, mely szintén földből van felhányva, melyből 1 m.-t lejtünk a várudvarra. A belterület a hegylejtő miatt a kapunyílás felé 0'5 m.-t lejt. A külső sáncz vonalán minden oldal mérete 35 m., a várterülete pedig 23 m. A vár belterülete 544 -m2., a védelmi fal összes hossza 92 m. úgy, hogy legkevesebb egy centuria örséget feltételezhetünk ide. (Lásd a castellum alaprajzot 10. rajz.)

(...)

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 21.017 (46.350288)
K 25° 27.647 (25.460775)

Információk: Homoródfürdő központjából induló, nyugati irányba tartó, földúton könnyen megközelíthető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció