Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Orlajtörék - Malé TeriakovceSzlovákiaFelvidékGömör-Kishont történelmi vármegye - evangélikus templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Orlajtörék, templom

A templom a 15. század első felében épült, tipikus gótikus épület, nyugati toronnyal, hosszhajóval és sokszögű szentéllyel.

A reformáció idején a protestánsok kezébe került. A 17. század elején már nem felelt meg a hívek befogadóképességének, ezért új reneszánsz hajóval bővítették. Ezt a helyi lebontott szentélyre építették, a gótikus hajó pedig szentéllyé alakították át. A templom így ellentétes tájolást kapott, amikor a szentélyt az oltárral együtt a keleti oldalról a nyugati oldalra helyezték át.

A 18. században (1774-95), a templom restaurálása során a nyugati, északi és keleti fal mentén egy fából készült protestáns erkély került a belső térbe.

A 20. század elején a templom meglehetősen rossz állapotban volt, különösen ami a belső fa berendezést illeti. Az 1786-ban öntött három harangból kettőt 1916-ban visszaszereltek. 1924-ben legalább a tornyot kijavították, majd az 1970-es évek végén további restaurálásra került sor, amely nemcsak a tornyot, hanem a tetőt és a homlokzatokat is érintette (1977-80). Az 1990-es években az épületet kifosztották, és számos szobor és más értékes tárgy eltűnt.

A templom legutóbbi restaurálására 2006 és 2008 között került sor, amikor is helyreállították az értékes fabelsőt, beleértve a padlót is, miközben a régészek feltárták az eredeti gótikus szentély alapjait. 

Látnivalók

- A templom messziről látható, domináns helyen áll a falu fölött.

- A torony belsejét az első emeleten egyszerű, tört ívben végződő ablakok világítják meg, míg a második emeleten az eredetileg nagyobb ablakokba illesztett, egyetlen kődarabból készült kis négyszárnyú ablakok találhatók.

- A belső tér legértékesebb eleme a festett kazettás famennyezet, amely három korszakból származik. A legrégebbi rész (16. század 2. fele) a gótikus főhajó nyugati részében lévő oltár feletti mennyezet, amely hatszögekből készült. A gótikus hajó többi részében a mennyezet négyszögekből áll, amelyek a 17. századból származnak. A mennyezet legfiatalabb (18. század végi) része a hozzáépített reneszánsz hajóban található. A mennyezet legrégebbi része az egyik legrégebbi fennmaradt famennyezet Szlovákiában.

- A torony eredetileg az első emeleten a hajóra nyílt, amit a torony felől látható, ma már befalazott bejárat is bizonyít. A toronyból a második emeletről a hajó padlásterébe egy egyszerű, áttört boltíves portálon keresztül lehet feljutni.

- A gótikus hajó déli falában van a befalazott eredeti bejárat, amelyet az új hajó hozzáépítése után már nem használtak.

- A feltárt gótikus szentély alapjait részben üveggel fedték be, és így mutatják be a látogatóknak. 

- A templomot eredetileg  17. századi fal védte, amelyből mára csak néhány darab maradt meg.

- A toronyban találtak egy latin nyelvű dokumentumot, amely megemlíti, hogy a helyi templomnak már 1462-ben volt plébánosa. A közelmúltban végzett régészeti kutatások is megerősítették a templom 15. századi eredetét.

https://apsida.sk/c/4236/male-teriakovce

GPS: É 48° 26.370 (48.439507)
K 19° 58.652 (19.977539)

Információk: a templom a település keleti részében kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció