Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SomogyzsitfaMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Szőcsénypuszta

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

A Balatontól délre elterülo Nagy-berek és a Zala mocsaras torkolatvidéke közötti dombhát egyik XVI-XVII. századi végvára volt, a mai Szocsény-puszta mellett. A környezo síkságból kiemelkedo dombon települt a középkori Szocsény falu, amelynek történetét a XIII. századtól ismerjük. A várat az 1550-es években a IV-XV. századi, gótikus templom körül építették. A templom támpilléres szentélye barokk köntösben ma is áll. Tole északra nagyobb belso udvart közrefogva terült el a négyzetes alaprajzú palánkvár, sarkain félbástyákkal. Széles, háromszoros árok övezte, amelynek déli oldalán fahíd vezet át, az árkok közti sáncokon külso fapalánk falakat építettek.

Szocsény vára több kisebb török roham után, 1566-ban elpusztult. Szigetvár ostroma után ugyanis a somogyi és zalai kisebb várak orségei felgyújtották váraikat és elmenekültek. Tahy Ferenc fokapitány újjáépítette és orséget helyezett el a várban. Szenyérrel, Csákánnyal, Kéthellyel, Öreglak és Fonyód váraival Somogy megye északnyugati sarkában évtizedekre kijelölte a török hódoltság vonalát. 1600-ban, amikor Kanizsát is elfoglalták a törökök, Szocsény a többi kis várral együtt elesett és az 1680-as évekig török végvár volt.

GPS: É 46° 32.201 (46.536682)
K 17° 19.292 (17.321533)

INFORMÁCIÓK:A vár a Somogyzsitfához tartozó Szőcsénypusztán lévő erdészeti iskola területén található. Be lehet kéredzkedni.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció