Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Felsőmislye - Vyšná MyšµaSzlovákiaFelvidékAbaúj-Torna történelmi vármegye - Koszcelek (Koscelek)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Felsőmislye-Koszcelek

Ezen a területen, az Olsva patak partján, a 3. századtól az 5. század végéig, Vandál és Viktofál germán népesség lakta település helyezkedett el. Távozásuk után a szabad területet benépesítették a szlávok és folyamatosan lakott volt a középkorig. Ennek az úgynevezett patak menti falunak az eredeti megnevezése talán Musla volt. A 13. században Alsó-Mislye falu felett alapítottak kolostort az Abák. Musla település jobbágyi viszonyba került és a kiterjedt prépostság birtokai közé tartozott.A falu a husziták fosztogatása után 1458 körül pusztult el.

13. században létezett itt a hegy alján, a patak felett egy kora-gótikus. egyhajós falusi templom, négyszögletes apszissal, mellette pedig egy középkori temető feküdt. Ezt a település elpusztulása után még 200 évig használták temetkezésre. A környékbeli emberek, a rombolást túlélő templom egy részét, az apszist használták temetőkápolnának.A templom védőszentje valószínűleg Szent Mária Magdolna volt, tiszteletére minden évben nyáron szentmisét tartanak.

Forrás: rom melletti ismertetőtábla

GPS: É 48° 36.676 (48.611271)
K 21° 22.568 (21.376127)

Információk: a romot Alsómislyéről déli irányba kivezető úton közelíthetjük meg. A patakon gyaloghíd vezet keresztül.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció