Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szépfalu - Schöndorf - FrumuşeniRomániaErdély és PartiumTemes történelmi vármegye - Bizere

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Szépfalu - Bizere

A mai falutól másfél kilométerrel északkeletre feküdt a középkorban Bizere bencés apátsága. A terület akkoriban a Maros folyó szigete volt (későbbi nevén Háda), a 20. században a lakosok legelőként használták. Az apátság a legfrissebb ásatások alapján a 11. század végén épült. 1183-ban, első fennmaradt írásos említésekor (monasterium de Bisra) kapta azt a kiváltságot, hogy hajói évente háromszor vámmentesen szállíthattak sót a Maroson. Az 1233-as beregi egyezmény értelmében a monostort (ecclesiae de Bistriensis), amelyet akkor 23 szerzetes lakott, évi négyezer sókocka illette meg. 1321-ben Byscere, 1322-ben Byzere néven írták. Miután a kegyúri jog kérdésében apátja összekülönbözött Bölcs Bulcsú csanádi püspökkel, utóbbi 1235-ben rátört a monostorra és apátját 32 szerzetessel együtt fogságba vetette. A pápa közvetítésére kiengedte ugyan őket, de a csanádi káptalan emberei 1236-ban ismét fegyverrel támadtak a monostorra és az apátot lekaszabolták.

A szerzetesi élet később hanyatlásnak indulhatott, mivel a kolostort a tatárjárás után ritkán említik, 1423-ben pedig csupán egyetlen szerzetes lakta. Apátját 1552-ben említették utoljára, 1557-ben pedig már nem létezett. A bizerei apát címét az újkorban, 1735-tól egészen a 20. századig ismét adományozták.[5] Az egykori apátságot azonban sokáig – tévesen – a glogováci romokban keresték és csak Györffy György azonosította a szépfalusi határban, az ún. Türkenbrunnen ('Török kút' – ma is látható, ám valójában 12. századi) mellett található középkori maradványokkal. Az azonosságot a 2001 és 2008 között lefolytatott ásatások igazolták. (Wikipedia)

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 6.727 (46.112118)
K 21° 28.728 (21.478806)

Információk: a települést keleti irányba elhagyva, a főútról egy földút ágazik le északi irányba. Ezen az úton haladva az erdős területtől délre kereshetjük fel az apátság területét.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció