Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Detrekőváralja - Plavecké PodhradieSzlovákiaFelvidékPozsony történelmi vármegye - Pogányvár (Pohanská)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Detrekőváralja - Pogányvár

A Pogányvár-tető a Kis-Kárpátok nyugati részén, a Berencsváralja területén található. Ez a hely egykor Szlovákia legnagyobb kelta települése volt. A kelta vár szabálytalan négyszög alakú volt, területe 38 hektár.

Ma még megfigyelhetők az erődítmény maradványai, amelyet szárazon rakott kőfal és egy fa szerkezetű földsánc alkotott. A vár tetején egy megerősített akropolisz emelkedett, amelyet egy nehezen meghódítható, magas fatoronnyal rendelkező kapu védett. A vár területén számos lakó-, kereskedelmi és egyéb célú épület volt, amelyek után még látszanak a terep egyenetlenségei.

Pogányvár ritka régészeti lelőhely. A hegyen több régészeti kutatást is végeztek, amelyek igazolják, hogy a kőkorszakban is már lakták. Ritka leletek is származnak a bronzkorból, főleg kerámiák, valamint közönséges konyhai eszközök.

A Pogányvárra való felkapaszkodást célszerű egybekötni a középkori Detrőkővár látogatásával. 

https://www.kamnavylet.sk/sk/atrakcia/keltske-hradisko-pohanska

GPS: É 48° 29.347 (48.489113)
K 17° 16.231 (17.270519)

Információk: a Detrekővárhoz tartó kék turistajelzésről, a kővárhoz tartó elágazás után, kell arra a déli irányba tartó ösvényre kanyarodni mely a hegytetőre vezet.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció