Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szmrecsán - SmrečanySzlovákiaFelvidékLiptó történelmi vármegye - Földvár (Hrádok)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Szmrecsán bronzkori vára

Mihalik József, a felvidéki és kárpátaljai várak fáradhatatlan kutatója és felmérője, 1889-ben írta le először alaposabban a Liptó megyei Szmrecsán (szlovákul: Smrečany) általa bronzkorinak tartott várát. Előtte röviden már Rómer Flóris (1878) és Neudeck Gyula (1897) is ismertetették.

Talán nem kell külön hangsúlyoznom, hogy az őskorból fennmaradt erődítmények éppen olyan figyelmet érdemelnek, mint a középkoriak! A szlovák, vagy a magyar történelem sem valamiféle “tabula rasa”-val indult, hanem természetesen folytatása a régebbi koroknak.

https://djnaploja.wordpress.com/2022/09/05/szmrecsan-bronzkori-vara/

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 49° 7.383 (49.123047)
K 19° 38.961 (19.649347)

Információk: a Földvár a templomtól északi irányba kereshető fel, a település észak-nyugati részéből földút vezet az erődítmény platójára.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció