Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Aranyág - HerneacovaRomániaBánságTemes történelmi vármegye - Vár (cetatea turceasca)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Aranyág, Vár

Az erődítmény helye régóta ismert a helyiek körében, akik a dombot "vár" vagy "törökvár" néven emlegetik. A 20. század hetedik évtizedének végén az erődítményt Florin Medeleț fedezte fel, aki 1971-ben régészeti kutatást végzett, amelynek eredményei teljes egészében publikálatlanok maradtak. 2003-2006 között a temesvári Bánáti Múzeum csapata (Florin Medeleț, Valentin Cedică, Mircea Mare, Florentina Chiu, Petru Rogozea) szisztematikus régészeti kutatási kampányba kezdett, amelynek célja a rétegtani adatok megállapítása volt, valamint a lelőhely általános rétegrajzának és az erődítési rendszerének felmérése. 2006 novemberében az eGISpat Timiș projekt tagjai egy héten át rögzítették a helyszín részletes topográfiáját, 1850 terepi pont felvételével és elkészítették a 3D-s alaprajzot.  Az Aranyág (Herneacova) "erődítmény" elfoglalja a hegycsúcs tetejét (192,6 m magasságban, ahol ma egy kereszt áll). A hegyfok stratégiai helyzete különleges, mivel a völgybe való bejutást ellenőrzi, két árokkal volt megerősítve, amelyek nyomvonala ma is látható a mezőn. A dombot a K-i, É-i és Ny-i oldalán is megerősítették, egy kör alakú árok ásásával, amely a dombot a lejtő felénél félig körülveszi. 

Régészeti anyag: a szisztematikus régészeti kutatás valamint a felmérés során szórványos kerámiatöredékeket tártak fel. A lelőhely területét gyep  borítja, soha nem volt kitéve modern mezőgazdasági munkáknak. A leletek kizárólag a felső fennsík területére koncentrálódnak. A talaj pigmentáltsága feketésbarna, ami egy jelentős mértékű lakottságot jelez. A begyűjtött kerámialeletek egy része az erődítési árok területéről származik. A tanulmányozás céljából a terepről gyűjtött leletek, Hallstatt és La Tène-kultúra, alapján az erődítést i.e. első évezredre datálják.

Forrás: Măruia, L.; Micle, D.; Cîntar, A.; Ardelean, M.; Stavilă, A.; Bolcu, L.; Borlea, O., Horak, P.; Timoc, C.; Floca, C.; Vidra, L. (2011), ArheoGIS. Baza de date a siturilor arheologice cuprinse în Lista Monumentelor Istorice a judeţului Timiş. Rezultatele cercetărilor de teren , Editura BioFlux Cluj-Napoca, 2011, 601 p.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 53.049 (45.884144)
K 21° 29.940 (21.499002)

Információk: Aranyág települést északi irányba hagyjuk el. Amint az erdőd területre érünk aszfaltozott utat keleti irányba kell elhagyni, a földútra fordulva. Erről az útról egy északi irányba tartó mezei útra kell fordulni és ezen a dombtetőn álló keresztig sétálva a várterületet szabadon be lehet járni.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció