Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Világos - ŞiriaRomániaErdély és PartiumArad történelmi vármegye - templomrom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Világos, plébániatemplom romja

Világoson három templomrom látható. Az egyik Galsa felé, a szőllők közt, valószínűleg az 1528-ban még épen álló g.-kel. szerb templom; a másik, a mostani róm. kath. templom helyén, alkalmasint Síri mezőváros körűlárkolt plébánia-temploma; s a harmadik a Bohus-kastély fölött, a várhegyre vivő út mellett, a Mindszentek-kápolnája. Ez utóbbi már az át-meneti román stil alkotása. Szentélye nem félkörben, hanem háromszor tört ívben záródik s hozzá külső gyámoszlopok járúlnak. Falainak romjai éjszakon és délen 8 — 9, keleten 2-5 m. magasak. E templomok faragott köveit részént a mostani templomnál, részént egyéb épületeknél használták fel.

Márki, Sándor (1892) Aradvármegye és Arad szabad királyi város története. Arad vármegye és Arad szabad királyi város monographiája . Monográphia-Bizottság, Arad.

Várával Világos az egyik legjelentősebb települése az aradi fennsíknak. A régi templom közvetett említése a pap nevének megjelölése nélkül, dokumentálva van, először a pápai tizedjegyzékben, védőszentje Szent Márton.  1403-ban ugyanezzel a Szent Márton névvel említik újra. 1428-ban említést tesznek egy Szent László tiszteletére szentelt plébániatemplomról.  Ezt az információt csak úgy lehetett értelmezni, hogy a régi templomot újraszentelték. Márki szerint viszont volt egy templom a Kálvária-hegyen valamint egy gótikus kápolna a várhoz vezető út mellett melyet Mindenszentek tiszteletére szenteltek (ma Vasile Alecsandri utca 253.). A kápolna gyakorlatilag nem egy ismeretlen templom. Alaprajzát Márki mutatja be, de túl sok pontatlansággal: nem rajzolta meg az oltár egyik oldalát, a főhajó északi mellékhajóját, és nem tartotta be az arányokat sem. A templom déli oldala sem létezett az ő idejében. A használt kifejezés, a "kápolna" megkérdőjelezhető. Egy 1912-ben készült vázlatterv és egy ceruzával készült nézet a Budapesti Műemlékvédelmi Igazgatóság archívumában található. Az eredeti méreteket nem lehet teljes mértékben meghatározni a romos állapot miatt. Azonban még ebben a formájában is a kevés olyan középkori templom közé tartozik a megyében, amelynek maradványai megmaradtak. A szentély mérete (6,50 x 14,5 m) meghatározható. Nem lehet megbecsülni, hogy a hajó mennyire nyúlt nyugat felé (most L = 14,30 m). Ez csak a hajó északi végét jelenti, mivel a templom déli oldala a 19. század végén már nem létezett. 

Forrás: Rusu-Adrian-Andrei_Hurezan-George-Pascu_Biserici-medievale-din-judetul-Arad

GPS: É 46° 15.629 (46.260487)
K 21° 38.137 (21.635616)

Információk: a templomrom a várhoz vezető út mellett (ma Vasile Alecsandri utca 253.) kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció