Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Olthévíz - HoghizRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - unitárius templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Olthéviz unitárius templom

1235-ben plébániatemploma van, plébánosa Gottfrid. (Beke: Az erd. egyházmegye. 209.; Documente. XI–XIII. C., I. 286. Az akkori templom eltűnt, utódának építését a XV. századra teszik. (Négyszáz Év. 1968.) Kőfallal kerített, hosszú hajója és zömök tornya van több lőrésszerű résablakkal. A katolikusok építették, de a XVII. század első éveiben, a reformáció előretörésével, a középkori tiszta katolikus falu lakóinak nagy része, s így templomuk is unitárius lesz. A XVIII. században unitárius anyaegyház, és e század elején is az. (Benkő J.: Transsilvania. II. 228.; Helységnévtár. 1913.) Az orgonát Rieger Otto (1880 - 1920) budapesti orgonaépítő mester készítette. A kőkerítésen kívül van a temető.

Forrás: Léstyán Ferenc - MEGSZENTELT KÖVEK - A KÖZÉPKORI ERDÉLYI PÜSPÖKSÉG TEMPLOMAI

GPS: É 45° 59.035 (45.983917)
K 25° 18.768 (25.312805)

Információk: az unitárius templom a település keleti részén, a temető mellett kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció