Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Keresztúr, Hostie - HostieSzlovákiaFelvidékBars történelmi vármegye - Hrussó déli ostromvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Keresztúr, Hrussó déli ostromvár

Az ellenvár 400 m-re épült dél-dél-nyugatra Hrussó várától.

Hrussó várának 1403-as ostroma idején Forgách Péter nyitrai főispán építette. A várvédők és a segítségükre érkezett Kistapolcsányi János csapatai megprobálták az ostromtábor felépítését megakadályozni, de vereséget szenvedtek. A tábor elkészültét követően a Kanizsaiak hamarosan feladták Hrussó várát.

Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Felvidék és Kárpátalja erődített helyei – Várak, castellumok, erődített kastélyok, városfalak, templomvárak, barlangvárak, sáncok és erődök a 10. századtól a 19. század végéig, Budapest, Nemzetstratégiai Kutatóintézet, 2018, I. kötet, Keresztúr – Hrussó – erődített ostromtábor, 589–590.

GPS: É 48° 28.554 (48.475899)
K 18° 25.455 (18.424242)

Információk: északról megkerüljük Hrussó várát és a sziklás gerinc alatti völgyön dél-nyugati irányban kb. 400 m-t megtéve érünk az ellenvárhoz.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció