Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

GántMagyarországFejér vármegyeFejér történelmi vármegye - Redlstein

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Gánt - Redlstein

Gánt falutól 3 km-re nyugatra, az Antal-árok és az ebből déli irányban kiágazó, majd nyugatra elkanyarodó Juh-völgy egy különálló hegygerincet fog közre, a Redlsteint.1 A gerinc megfelelő hely lenne várépítésre, mert mindkét oldalról meredek hegyoldal határolja, de ugyanakkor nagyon keskeny, szélessége mindössze 5-8 m közötti. A legmagasabb pontján egy 19. században emelt obeliszk, a Redl-emlékmű áll.2

Redlstein Nácz Józsefnek a Vértes várairól szóló munkájában szerepel, aki szerint torony állt itt. A szerző továbbiakban leírja, hogy az említett helyeken lévő, szerinte a 6-7 méter átmérőjű kör alakú romok, nem rotundák, hanem a várak közötti őrtornyok voltak.3

Redlstein gerincét 1995-ben Terei György kereste fel, de ezen a helyen, a hegygerincet végigjárva semmilyen erődítésre utaló nyomot nem talált.

1 A III. katonai felmérés Coll. XIX, Zone 16. (M=1:75.000) térképlapján már

ezen a néven szerepel.

2 Az obeliszket a meggyilkolt Karl Redl erdész emlékére állították.

3 Nácz J., 1899. 122.

TEREI GYÖRGY – NOVÁKI GYULA – MRÁV ZSOLT– FELD ISTVÁN – SÁRKÖZY SEBESTYÉN - FEJÉR MEGYE VÁRAI az õskortól a kuruc korig

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 23.665 (47.394413)
K 18° 20.950 (18.349161)

Információk: az emlékművet a gánti lovardától 4 km-es túrával lehet felkeresni, a kék turistajelzést követve. Amint a jelzett út elhagyja a kápolnapusztai völgyet, hamarosan leágazik a kék kereszttel jelzett út, ezen kb 100 m után érünk a két völgy által közrefogott gerinc keleti végéhez. Itt kell a gerincre felkapaszkodni és követve a gerincen az ösvényt érünk az emlékműhöz. A honlapon jelzett koordináta egy lehetséges pontját jelöli az őrhelynek. Az emlékmű, innen nyugatra, kb. 500 m-re van a gerincen.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció