Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sopron-SopronbánfalvaMagyarországGyőr-Moson-Sopron vármegyeSopron történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Bánfalva (Sopronbánfalva) - Mária Magdolna templom

A XII. századi templom hajója román, a szentély (XV. sz.) és a torony (XIV. sz.) gótikus stílusban épült.

A Mária Magdolna templom Sopron-Bánfalva településrész temploma. Stílusjegyeiben a román stílus és a kora gótika elemei egyaránt megjelennek. Egyhajós, négyzetes szentélye az Árpád-korban épült faragott kőből, román stílusú.

A torony a XIV. században készült el gótikus stílusban. Két oldalán Szent József és Remete Szent Antal szobra látható. A mai gótikus szentély a régi alapfalak felhasználásával a XV. század elején került kialakításra, ülőfülkével, falifülkékkel, kőszószékkel. Keresztelőmedencéje a kora gótikát idézi.

A szentély püspököt ábrázoló faliképe 12. századi eredetű, középső része hiányzik. Csúcsíves boltozatásnak zárókövén 1472-es évszám szerepel. A hajó freskótöredékein a betlehemi Szent Családot meglátogató a háromkirályok ill. férfiszentek láthatók. Az egyhajós tér kazettás deszkamennyezete a XV. századból maradt fenn.

Források: Sopron Régió, www.turizmus.sopron.hu

 

GPS: É 47° 40.705 (47.678417)
K 16° 33.053 (16.550882)

Információk: Az Árpád-kori kistemplom Sopron Bánfalva részén található a Bánfalvi út és a Malompatak utca mellett.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció