Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Csábrágvarbók - Čabradský VrbovokSzlovákiaFelvidékHont történelmi vármegye - ostromtábor

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Csábrág, ostromtábor

Az  ostromtábor, a hitelesítő ásatások szerint 1461-ben épült, mikor Mátyás seregei a husziták által elfoglalt Csábrág várát ostromolták.

A tábor három részes, sánccal és palánkkal elválasztott erősség, a kővártól mintegy 500 m-re délre épült. A vár felé eső keskeny, 4-5 m széles gerincet két helyen átvágva árokkal is erősítették.

Forrás: Karczag Ákos – Szabó Tibor: Felvidék és Kárpátalja erődített helyei – Várak, castellumok, erődített kastélyok, városfalak, templomvárak, barlangvárak, sáncok és erődök a 10. századtól a 19. század végéig, Budapest, Nemzetstratégiai Kutatóintézet, 2018, I. kötet

GPS: É 48° 14.287 (48.238110)
K 19° 6.296 (19.104937)

Információk: az ostromtábor megközelítése a kővártól déli irányba húzódó gerincen javasolt vagy a kék jelzést követve felsétálni a tetőre és innen leereszkedni a sáncokhoz.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció