Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Vásáros, Cikóvásárhely - TârgovișteRomániaBánságTemes történelmi vármegye - Törökvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Vásáros, Cikóvásárhely - Törökvár

Cikóvásárhely újra

A Béga-menti, szerény mértékben magyarok által is lakott Vásáros (románul: Târgovişte) középkori magyar neve Cikóvásárhely. Neve a pomázi Cikó családdal kapcsolatos, akik főként az Anjou-korban (1301-1382) játszottak jelentős szerepet. Temes megyei uradalmi központjukban, közelebbről ismeretlen időpontban építették fel egyik rezidenciájukat.

1480-ban Mátyás király a pomázi Cikó család kihalt bárói ágának castellumát Derencsényi Imrének és macskási Tárnok Péternek adományozta (volna). De ez papíron maradt, mert Haraszti Ferenc szörényi, majd jajcai bán (1488-1510) még előttük zálogba vette azt Cikó Gáspártól. Vagyis ténylegesen ez a török harcokban kitűnt katonabáró volt a tulajdonosa. II. Ulászló 1510-ben fiúsította is birtokaiban Haraszti leányait. Egyikük Paksi Mihály szörényi, majd nándorfehérvári bán felesége volt, a másik pedig Lévai Zsigmondé (Haraszti mostohafiáé).

A 18. századtól máig Bánság (Bánát) néven ismert tartomány 1552-1716 között török uralom alatt élte napjait. Maga Vásárhely is a román-szláv Tergoviste néven 1554 után török járás (náhije) székhelye volt.

https://djnaploja.wordpress.com/2019/05/20/cikovasarhely-2/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A régészeti objektumot egy kör alakú földvár képviseli, kettős védőárokkal, amely analógiákat mutat Bégamonostor község, Temes megye, Monostor erődítményével. Az É-i, Ny-i és D-i oldali árkok jól megőrződtek, mélységük kb. 3 m, az erődítmény központi magjának tengelyei pedig kb. 35x35 m-es. Földrajzilag az objektum a Bega folyó mai folyásának jobb oldali összefolyása előtt egy széles teraszon helyezkedik el. A Bánát területén található középkori földvárak többségének vizsgálatának jelenlegi szakaszában nem lehet megmondani, hogy egységes rendszernek tekinthetők-e, vagy csak helyi erőközpontokat képviselnek. Továbbá nem lehet meghatározni e földvárak funkcióját (erődített templomok, "parasztvárak", útfigyelő és ellenőrző pontok stb.), sem pedig pontos datálásukat. Ilyen körülmények között a vásárosi földvárat nehéz a Bega folyó középső folyásánál más középkori civilizációs építményekhez viszonyítani. Csak a jövőbeni szisztematikus kutatások elindítása lesz képes megvilágítani a Bánátban a középkor számos "fehér foltját".

Megfigyelések: a szóban forgó régészeti objektum a terepen látható, a helyiek által mindig ismert emlék, amely a kollektív tudatban őrzi egy "török" erődítmény itteni létezését. A várat egyetlen modern bibliográfiai forrás sem említi, sem az általunk megtekintett jelentős kartográfiai anyag nem tartalmazza, és a tudományos kutatás számára gyakorlatilag ismeretlen. 1996-ban Dr. Doina Benea koordinálásával Dorel Micle és Dorin Secula régészeti felmérést végzett az erődített sánc belsejében, de pénzhiány miatt csak az első, a késő középkorra datálható régészeti réteget tárták fel. Kizárólag e felmérés alapján nem lehetett meghatározni az erődítmény belsejének alkotóelemeit és az építési szakasz/szakaszok datálását. 2009 márciusában Dorel Micle, Liviu Măruia és Lorena Vlad terepbejárást végeztek a középkori erődítmény melletti területen, és szórványos régészeti leleteket gyűjtöttek. 2010. április elején Dorel Micle, Adrian Cîntar és Alexandru Hegye hallgató topográfiai felmérést végeztek.

http://ran.cimec.ro/sel.asp?codran=155582.01

GPS: É 45° 48.401 (45.806683)
K 21° 49.532 (21.825537)

Információk: Vásáros település dél-keleti végéből induló földúton közelíthető meg. 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció