Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Vásáros - TârgovișteRomániaBánságTemes történelmi vármegye - Törökvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Vásáros - Törökvár

A régészeti objektumot egy kör alakú földvár képviseli, kettős védőárokkal, amely analógiákat mutat Bégamonostor község, Temes megye, Monostor erődítményével. Az É-i, Ny-i és D-i oldali árkok jól megőrződtek, mélységük kb. 3 m, az erődítmény központi magjának tengelyei pedig kb. 35x35 m-es. Földrajzilag az objektum a Bega folyó mai folyásának jobb oldali összefolyása előtt egy széles teraszon helyezkedik el. A Bánát területén található középkori földvárak többségének vizsgálatának jelenlegi szakaszában nem lehet megmondani, hogy egységes rendszernek tekinthetők-e, vagy csak helyi erőközpontokat képviselnek. Továbbá nem lehet meghatározni e földvárak funkcióját (erődített templomok, "parasztvárak", útfigyelő és ellenőrző pontok stb.), sem pedig pontos datálásukat. Ilyen körülmények között a vásárosi földvárat nehéz a Bega folyó középső folyásánál más középkori civilizációs építményekhez viszonyítani. Csak a jövőbeni szisztematikus kutatások elindítása lesz képes megvilágítani a Bánátban a középkor számos "fehér foltját".

Megfigyelések: a szóban forgó régészeti objektum a terepen látható, a helyiek által mindig ismert emlék, amely a kollektív tudatban őrzi egy "török" erődítmény itteni létezését. A várat egyetlen modern bibliográfiai forrás sem említi, sem az általunk megtekintett jelentős kartográfiai anyag nem tartalmazza, és a tudományos kutatás számára gyakorlatilag ismeretlen. 1996-ban Dr. Doina Benea koordinálásával Dorel Micle és Dorin Secula régészeti felmérést végzett az erődített sánc belsejében, de pénzhiány miatt csak az első, a késő középkorra datálható régészeti réteget tárták fel. Kizárólag e felmérés alapján nem lehetett meghatározni az erődítmény belsejének alkotóelemeit és az építési szakasz/szakaszok datálását. 2009 márciusában Dorel Micle, Liviu Măruia és Lorena Vlad terepbejárást végeztek a középkori erődítmény melletti területen, és szórványos régészeti leleteket gyűjtöttek. 2010. április elején Dorel Micle, Adrian Cîntar és Alexandru Hegye hallgató topográfiai felmérést végeztek.

http://ran.cimec.ro/sel.asp?codran=155582.01

GPS: É 45° 48.401 (45.806683)
K 21° 49.532 (21.825537)

Információk: Vásáros település dél-keleti végéből induló földúton közelíthető meg. 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció