Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Alsómislye - Nižná MišµaSzlovákiaFelvidékAbaúj-Torna történelmi vármegye - Várhegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Alsómislye - Várhegy

A legrégebbi erődített települést i. e. 1700 körül alapították, a várhegyi-fennsík déli peremén. A település védett területe kb. 50 x 60 m-es volt, és téglalap alakú, egyszobás házakkal épült, amelyek két sorban csoportosultak. A régészeti kutatás során előkerült leletek a település agrár-kézműves jellegére utalnak, és az alap- és másodlagos nyersanyagok helyi feldolgozását bizonyítják. A terület megszakítás nélküli megtelepedését bizonyítja a település erődrendszerének kimutatott kétszeri átépítése. Az erődítmény egy masszív földsáncból és egy 6 m mély árokból állt. A középső bronzkor elején, amikor az erődítmény utolsó átépítésére került sor, az árok szélessége elérte a 20 m-t, és a régebbi, látszólag részben elpusztult földsáncot is helyreállították.

Az I. erődített településtől 150-200 m-re északra fekszik egy korabeli temetkezési hely, amely mintegy 2,5 hektárnyi területet foglal magában. Az eddigi kutatási eredmények szerint a temetkezések itt a Kr. e. 17. században kezdődtek. és az eddig talált legfiatalabb sírok a Kr. e. 15. század végéről származnak. Több mint 800 sírt tártak itt fel. Úgy gondolják, hogy a sírok száma összesen 1000 körül lehetett. A sírgödrök tájolása a legtöbb esetben É-D-i irányú volt. A nőket és a lányokat É-D-i irányban, a bal oldalon guggolva, a férfiakat és a fiúkat a jobb oldalon, K-Ny-i tájolással helyezték el a sírokban. A halottak többé-kevésbé összefüggő hét sorban történő folyamatos egymás utáni temetése mintegy 200 év alatt valószínűleg az egymást követő generációk rokoni, hagyományos nagycsaládi kapcsolatairól árulkodik. A temetkezési kutatások eredményei a társadalom differenciálódását mutatták. Ezt bizonyítják a sírrendezésbeli különbségek, valamint a kísérő, temetkezési leletanyag száma és minősége. Ezekből kiderül az eltemetettek társadalmi jelentősége és a közösségben elfoglalt eredeti helyük. A sírleltár különféle bronzból, aranyból, borostyánból, kagylóból, fajanszból, csontból, agancsból és fogazott ékszerekből állt, amelyek a haj, a test, a ruházat és a temetési ruházat részét képezték. A fegyvereket kéznél találták, vagy ott ahol általában hordták őket. A túlvilágra szánt ételeket és italokat tartalmazó edényeket az alsó végtagok közelében, ritkábban a méhben vagy a fej közelében, illetve közvetlenül a száj előtt vagy a koponya mögött helyezték el. Egyedülálló lelet egy szekér agyagmodellje a 40-es gyermeksírból. A temetkezések i. e. 1500 után hirtelen megszűntek, egy új nagy település építése miatt.

Az i. e. 1500 körül megindult új építkezések mintegy hétszeresére növelték az eredeti település területét. Új masszív árkot ástak, és új sáncot építettek, ezúttal kő-föld-fa szerkezetűvel. Minden korábbi településforma és a temetkezési hely elveszett. Az új település területét nagyméretű, rönk típusú lakóházakkal építették be, és úgy tűnik, hogy jelentős részük kettős sorokban épült, amelyeket az új bástya belső falához csatoltak. A lakóházak közelében számos települési gödör volt, amelyekből bőséges és jól datálható régészeti anyag tanúskodik a település akkori teljes tevékenységi köréről és virágzásáról. A II. erődített település a maga korában nemcsak a kivételesen nagy kiterjedése és ezáltal a lakosság koncentrációja miatt volt egyedülálló, hanem - amint azt a kőből épített sánc maradványai bizonyítják - fontos hatalmi és kultikus központ is volt. A vallási szertartások nyomai a település egyes gödreinek feltöltésében maradtak fenn, közülük is kiemelkednek azok, amelyekben rituális emberi testrészeket vagy egész egyéneket találtak. A legfőbb áldozat egyedülálló bizonyítéka volt a 308. számú nagy gödör felfedezése, amelybe négy fiatal nőt és egy megfőtt gyermekkoponya egy részét dobták egymás után. A régészeti kutatások eddigi eredményei alapján úgy tűnik, hogy ez a település viszonylag korán, mintegy 50-70 éves fennállása után, valószínűleg valamikor i. e. 1400 körül tűnt el. A lakóházakat kifosztották és felégették, a lakosok pedig elhagyták a települést.

https://www.pamiatkynaslovensku.sk/nizna-mysla-archeologicke-nalezisko

GPS: É 48° 37.038 (48.617294)
K 21° 22.004 (21.366726)

Információk: a skanzen a település déli részén kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció