Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Liptószentanna, Szentanna - Liptovská AnnaSzlovákiaFelvidékLiptó történelmi vármegye - Templomrom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Liptószentanna, templomrom

A 19. század elejéig Liptószentanna faluban állt egy szokatlan alaprajzú gótikus templom, amelynek védőszentje adta a falu nevét. Az 1805-ös tűzvész után pusztulásnak indult, és mára csak a falak egy része maradt meg.

A templomot a liptói vár lábánál lévő domboldalon építették valamikor a 13. század harmadik harmada és a 14. század első harmada között, mint kis épületet, amely egy téglalap alakú hajóval (5,5 m x 7 m) és egy négyzet alakú szentéllyel (4,8 m x 4 m) rendelkezik, amelynek padlóját a hajóhoz képest mintegy 30 cm-rel megemelték.

A 15-16. század fordulóján a templom késő gótikus átépítésen esett át, amelynek köszönheti egyedi alaprajzát, amelyben a hajó és a szentély szélessége nagyobb, mint a hossza. Ebben az időszakban a templomot dél felé meghosszabbították, ami úgy tűnik, hogy a hagyományosabb keleti vagy nyugati irányú helyhiány miatt történt. A megnövelt épület méretei így a hajó esetében 5,8 m x 10 m, a kórus esetében pedig 4 m x 8 m voltak.

Az épület falait megemelték, és a templom új portálokat is kapott a hajó nyugati és déli falán. Az építkezés ezen szakaszában az északi oldalon egy sekrestyét és egy keskeny csontházat is építettek. Az építési munkálatokat ugyanazok a mesteremberek végezték, akik a párisházai kúrián is dolgoztak ugyanebben az időben. Erről tanúskodik a sekrestye kőportálján felfedezett kőfaragó jelzés, mely ugyanaz mint Párisházán.

A 16. század elejéről származó déli bejárat is megőrizte a béllet egyszerű díszítését, amelyet ma már részben egy félig lepusztult fa-harangláb fed. A nyugati portál, amelyet a mai helyére utólagosan építettek be, a 15-16. század fordulójáról származik.

A kibővített főhajót a déli bejárat oldalain láthatóan két, áttört ívű ablak világította meg. A bal oldali ablakot ma befalazták, a keleti, a portáltól jobbra lévő ablak megmaradt. A belső térben, ezen ablak alatt egy négyzet alakú fülke van a falban. 

1971-73-ban Štefánie Tóthová vezetésével régészeti kutatásokat végeztek. Azonban még ez sem adott végleges választ arra a kérdésre, hogy pontosan mikor épült a régebbi forrásokban már a 13. század közepére datált és román stílusú épületként bemutatott templom. A kutatások során egy szokatlan négyszögletes, keresztmotívummal díszített, kőből készült keresztelőmedencét is felfedeztek.

2011-ben a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának támogatásának köszönhetően megkezdődött a korábban elhanyagolt és benőtt épület restaurálása. Restaurálták a nyugati gótikus portált, valamint stabilizálták a templomhajó nyugati és északi falát. A szentély északi falát a sekrestyébe vezető portállal együtt szintén rekonstruálták. A templom belsejét és környékét is megtisztították.

https://apsida.sk/c/6520/liptovska-anna

GPS: É 49° 9.000 (49.149994)
K 19° 28.043 (19.467381)

Információk: a templomrom a település északi részén kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció