Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Zólyomternye - TŕnieSzlovákiaFelvidékZólyom történelmi vármegye - Szent Márton templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Zólyomternye - Szent Márton római katolikus templom

Szent Márton tiszteletére szentelt római katolikus templom a 14. században épült gótikus stílusban, 1327-ben említik az oklevelek. 1696-ban reneszánsz stílusban építették át. Barokkosították és 1725-ben új toronnyal látták el. 1936-ban kibővítették. Az eredeti, sokszögzáródású csarnokot nyugati irányban bővítették. Az eredeti gótikus épületből megmaradt a sekrestye bordás keresztboltozata, a presbitérium fülkés pasztofóriuma és a hajó régi részének déli oldalán lévő gazdagon profilált portál. Az eredeti épület helyiségeit lunettákkal ellátott reneszánsz boltozattal fedték be. A régi épületrész falain támpillérek vannak. A homlokzaton neogótikus portál található.  A torony tetején barokk hagymakupola van.

A belső teret ábrázoló festmény 1936-ból származik, J. Jelínek alkotása. A belső berendezés többnyire modern, 1936-os. A harangot 1499-ben öntötték. 

https://www.pamiatkynaslovensku.sk/trnie-kostol-sv-martina-biskupa

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 36.443 (48.607391)
K 19° 1.846 (19.030769)

Információk: a templom a település észak-nyugati részén a főút mellett kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció