Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Csáva - Stoob - ŠtumaAusztriaBurgenlandSopron történelmi vármegye - Keresztelő Szent János templom (Bergkirche)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Keresztelő Szent János templom

Csáva (Stoob) falu, Felsőpulya északi szomszédságában, a Répce jobb oldali mellékvize, a Csáva mellett fekszik, melynek egyben a nevét is köszönheti. A falut 1229-ben "Sawa" alakban említik először. 1250-ben "Chawa", 1280-ban "Chaua", 1394-ben "Poss. Chawa" néven szerepel. Az Osli nemzetség, majd a csornai prépostság birtoka.

Csáva lakói a reformáció során a 16. században evangélikussá váltak és tovább használták templomukat. Azonban a katolikus ellenreformációt támogató birtokos Eszterházy család nyomására, a templom 1671-ben visszakerült római katolikus használatba.

Csáva Árpád-kori "hegyi" temploma a falutól keletre, a temető szélén található. A Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt templomot a besenyő származású dunántúli Osli nemzetség emeltette a birtokánba lévő falu feletti dombon. Egyes vélemények szerint a templom 1130 körül már állhatott, de az általános nézet a 12. század második felére teszi az építését.

A napjainkban torony nélküli, keletelt tengelyű, egyhajós templom, szép példája a falusi román kori építészetnek. A templom szentélye félköríves, bejárata déli oldalán nyílik, az északi falhoz illeszkedik a sekrestye. Román kori építészeti képét nagyobb részt megőrzite, de a déli homlokzatán az idők során több változtatás történt, eredeti ablakait megnagyobbították, kapujának szerkezetét kicserélték.

A templom nyugati részén a gótika korában torony épült, melynek keletkezésére nincsen biztos adat. Egy 1522-ből származó gótikus kehely és egy 1535-ben Kőszegen öntött harang alapján ez a 16. század elején történhetett.  A torony alapterülete 5,5 x 5,8 méter, magassága pedig méter volt. Magát a tornyot az összeomlástól tartva 1912-ben bontották le. A zárókő és a kereszt megmaradt, mely napjainkban a templom előtt látható.

Ezt követően kétszer is döntöttek a templom lebontásáról, majd rvatalozóvá történő átalakításáról, de szerencsére ez végül nem történt meg. 1940-ben végzetek egy kisebb felújítást, de a háborút követően a már torony nélküli templom is pusztulásnak indult.

A templom történetében a változást az 1970 és 1979 között zajlott műemléki helyreállítás jelentette. Ennek során az apszisban előkerültek a Krisztust a mandorlában és Keresztelő Jánost az evangélistákkal ábrázoló 13. századi freskóinak maradványai.

Bár a régészeti feltárás nem terjedt domb egészének vizsgálatára, azonban a templom  kutatása meglepő eredményt hozott. Sikerült ugyanis tisztázni, hogy a templom egy korábbi, nagy méretű épület alapjain nyugszik, melynek rendeltetése máig tisztázatlan.  A szűk kutási keresztmetszet ellenére két boltíves pince került elő méternyi vastag falakkal.

Feltételezhető, hogy itt korábban az Osli nemzettség nemesi udvarháza, vagy egy kisebb őrtorony/vár állhatott. A stratégia szempontból kitűnő helyen lévő magaslaton álló erődítés feladata lehetett, a Kőszeget, Lékát és Locsmándot Lánzsérral, illetve Fraknóval összekötő út szemmel tartása.

1956-59-ben építették fel a Csáva főutcájában a falu mai plébániatemplomát. A szépen helyreállított templomot napjainkban, főként ünnepi szertartások idején használják. A külső déli falon lévő, a keresztre feszítést idéző alkotás 1891-ből való.

Források:

A település honlapja - www.stoob.at
Dénes József gyűjtése és szóbeli közlése
Műemlékem.hu
Németh 2003. 171.
Dehio Burgenland 1976, Stoob, Bergkirche, 298. old.
A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 31.813 (47.530216)
K 16° 28.774 (16.479574)

Információk: Csáva (Stoob) Árpád-kori hegyi temploma a falutól keletre emelkedő dombon, a temetőben áll. A temető pakolójáig tudunk autóval eljutni.

A templom május elejétől november elejéig látogatható.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció