Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

JászszentlászlóMagyarországBács-Kiskun vármegyePest-Pilis-Solt-Kiskun történelmi vármegye - Csitári-domb(hegy), Templomhalom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Jászszentlászló, Csitári-domb(hegy), Templomhalom

NÉVVÁLTOZATOK - Új Barázda Tsz, Templomhalom, Csitári-hegy

Földrajzi leírás: a lelőhely Jászszentlászlótól kb. 2 km-re DK-re, a Békésparti-dűlőben, egy a környezetéből jól kiemelkedő dombon helyezkedik el. Még ma is látszik a legelőn a körárok rendszer, mely körbevette az egykori templomdombot. Település csak K-i irányban, kisebb szántásban kutatható. A környék erősen vízállásos, kiemelkedésekkel. Az adatlapon kérdőjelesen szerepel: 1920-as évek, ásatás ? , Móra Ferenc.

forrás: Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Adatbázis, https://archeodatabase.hnm.hu/hu/node/14009, 2023. június 5.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ROSTA SZABOLCS - DOKTORI DISSZERTÁCIÓ - A KISKUNSÁGI HOMOKHÁTSÁG 13–16. SZÁZADI TELEPÜLÉSTÖRTÉNETE - 2014 (részlet)

Szentlászló - Árpád kor. - Templom, temető, település

Leírás - A templom erősen roncsolt, nagyobbrészt elhordott dombja jelzi a középkori Szentlászló helyét. Az eredetileg nagyméretű és a környezetéből jelentősen kiemelkedő dombnak mindössze egy vékony gerince maradt meg. A templomnak és a temetőnek legalább 95%-os pusztulásával kell számolni. A dombtól távolabb, az eredeti alapterületnek megfelelően a Ny-i oldalon koncentrikusan jelentkező árkok egy erődítésrendszerre utalnak. Amennyiben nem a dombelhordás alakította ki e ma is jól érzékelhető árkokat, úgy az egy jelentős középkori objektum nyomait mutatja. 18. századi térképi ábrázolása szerint jó esély mutatkozik a kerítőárok középkori eredetére. A nagyfokú szántatlanság miatt a lelőhely elhelyezkedése problémát okoz. A közelében a Békásparti dűlő 2 – Csengelei út mente ÉK, valamint a Békásparti dűlő 3 – Csengelei út mente DNy lelőhelyek helyezkednek el. Mindkét fenti lelőhely, valamint a templom környezetében folytatott kutatás is csak Árpád-kori leletanyagot szolgáltatott. Ilyen módon nem valószínű jelentősebb késő középkori település vagyis nagyobb fokú továbbélés, esetleg kun beköltözés a 13. századot követően.

Régészeti kutatás - A hagyomány szerint Móra Ferenc ásott ezen a helyen. A Genthon-féle jegyzékben 15. századinak említik a templomot. 1966-ban Lükő Gábor helyszínelése során buzogányt, lándzsát, kis keresztet és edénytöredékeket gyűjtött. A megszántott dombon néhány sír mutatkozott. 1983-ban tereprendezés történt, a helyszínelés során egy s-végű karika került be a múzeumba.

Szakdolgozat keretében Lukács József végezte el a település főként ÉK-i határrészének szisztematikus terepbejárását.

Térképek - Mindössze egyetlen, ám fontos korai ábrázolása, Bedekovich 1783. évi térképén van, ahol „Templom halma” név alatt egy körülárkolt magaslat mutatkozik. A II. katonai felmérésen „Templomhalom” néven van jelölve.

Helytörténet - 1920-as évek plébánosa szerint egy Árpád-kori sírban pénzt találtak. A templomot az 1800-as évek elején hordták szét. A templom mérete 12×25 m. A területen történt mélyszántás nyomán mintegy 80 ház foltját számolták össze. A település a mai falutól hosszan, DK-i irányban elnyúlt, a tanyasi iskoláig.

Történeti források - Csak pusztaként jelenik meg a kora újkori forrásokban. 1570-ben Szeged pusztája.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 33.431 (46.557182)
K 19° 47.471 (19.791191)

Információk: a halom felkeresésére Jászszentlászlót dél-keleti irányba kell elhagyni, majd az ALSÓSZENTGYÖRGY táblánál kell észak-keletre, a földútra lekanyarodni.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció