Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

VácMagyarországPest vármegyePest-Pilis-Solt-Kiskun történelmi vármegye - Vaskapu

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Vác - Vaskapu

A város határának ÉNy-i szélénél, a naszály-hegy Ny-i végén, a 368,4 m-es magassági pontnál, öreg erődben ismeretlen korú erődítésnyomokat figyeltünk meg. A 25-60 m széles, domború felszínű gerinc É, D és Ny felől igen meredek. Relatív magassága DNy-on, a katalin-völgybe DK felől folyó patak fölött kb. 200 m. K felől kb. 4-5 m széles, 1-2 m mély árok választja el a hegy folytatásától. Az árok a gerincre merőlegesen helyezkedik el, É-on és D-en a meredek hegyoldalig tart. A D-i oldalon a tetőtől 3-4 m-rel lejebb bizonytalan, 2-3 m széles terasz húzódik 30-40 m hosszan. Az ÉNy-i részen is bizonytalan terasz figyelhető meg. A lakóterület É, Ny, és D felől meredek hegyoldal határolja. A védett terület mintegy 25-60 x 180 m kiterjedésű, a gerinc K-i folytatásához képest 3-4 m-rel magasabban fekszik. 

A dús fűvel, illetve avarral borított felszínen egy jól iszpolt, a belső oldalán grafitmázas minta maradványát mutató kora vaskori oldaltöredéket találunk. (Miklós - Torma, 1985.) Nováki Gyula és Séndorfi györggyel 1985-ben az erődített telep közelében, attól DK-re kb. 80-100 m-re, a hegygerinc folytatásában, gépekkel legyalult területen több cserepet gyűjtöttünk. (Miklós, 1985.) Az ívelten kihajló, enyhén tölcséres nyaktöredék kora vaskori. Valószínűleg hasonló korúak a kívül fekete, belül sárga színű, díszítetlen oldalak és a sárga, vastag falú, enyhén profilált táltöredék is. Keltezésünket erősíti meg az a kora vaskorra (Ha C) keltezhető bronz ívfibula, ameelyet 1987 nyarán Schmuck László szendehelyi lakos talált ugyanitt. A fibula kengyelének belső oldalán haránt irányban bekarcolt vonalcsoportok, illetve két oldalról rovátkolt, szintén haránt irányú egyes vonalak váltakozásából álló díszítés van; a kengyel külső oldalán a díszítést utólag lecsiszolták. A fibula tűtartója hiányzik, tűje letört. 

Magyarország Régészeti Topográfiája 9. - Pest megye régészeti topográfiája - A szobi és váci járás (XIII/2. kötet)

 

GPS: É 47° 50.506 (47.841766)
K 19° 6.541 (19.109015)

Információk: a földvárat Katalinpuszta déli részéből (Diáktábor) földúton és jól kijárt ösvényen lehet megközelíteni.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció