Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Hontkirályfalva - Kráľovce-KrnišovSzlovákiaFelvidékHont történelmi vármegye - Sáncvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Hontkirályfalva sáncvár

Hontkirályfalva község egy festői völgyben, a selmecbányai-hegység lábánál fekszik, és a Szitnya-hegységtől délkeletre fekvő védett tájegység része. A falut legelők és erdők veszik körül. 

A sáncvár a településtől északra levő dombon kereshető fel. A védett területet 5-6 m széles szétesett kősánc veszi körül, magassága csak helyenként éri el az 1 métert. A várról történelmi adatok nem állnak rendelkezésre, jellege alapján feltételezhetően bronzkori.

A terület már a bronzkorban lakott volt, amit a környék egyik legrégebbi, 1872-ből származó régészeti lelete is bizonyít. Minden talált tárgy bronzból készült. Két korong alakú balta országos viszonylatban is egyedülálló. Három kör alakú dísztárgy, egy lábon viselt dísz és három négyszögletes keresztmetszetű karkötő tartozott ehhez a lelethez. Ezt a leletet a budapesti Nemzeti Múzeumban őrzik.

GPS: É 48° 21.686 (48.361439)
K 18° 58.197 (18.969942)

Információk: a települést északi irányba elhagyva, a vízmű telepig mehetünk gépkocsival. Parkolás után tovább haladva az erdei kőzúzalékos úton hamarosan egy földutat találunk, keleti irányba, mely a domb tetőre felvezet.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció