Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Pónik - PonikySzlovákiaFelvidékZólyom történelmi vármegye - Pónikkohó sáncvár (Na kláštore)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Pónikkohó, sáncvár (Na kláštore)

A vár a  Učovník hegység nyugati gerincén (759 m tengerszint feletti magasságban) található. A hegytetőt az északi oldalon a Zolna, a déli oldalon a Kis Zolna patakok völgye választja el. Nyugaton a két patak összefolyik.

Összefolyásuktól mintegy 500 m-re keletre található a vár. Átlagos tengerszint feletti magassága 565, 00 - 574, 00 m. Az északi és déli lejtők meredeken lejtnek a völgybe. A nyugati gerincet egy szikla zárja le. A vár eredeti megközelítése a völgy déli oldaláról történik, amelyen keresztül a Kis Zolna folyik. 

A sáncerőd erődített területének nyugati részéhez vezető szerpentinút nyomai még jól láthatók a terepen. A bástyás erődítmény a keleti oldalon a legmasszívabb, és megközelítőleg 400 m hosszú. A leletek minősége, a rézlelőhelyek (4 km-re ÉK-re) és a vaslelőhelyek közelsége, valamint a terület erődítése azt bizonyítja, hogy az erődnek legalább regionális jelentőséggel kellett rendelkeznie. A sáncvár legrégebbi települése a luszti kultúrához tartozik. Karol Pieta a várat a késő vaskor (a korai vaskor vége) datálja. Ebbe a korszakba tartoznak a megtalált leletek. A későbbi korszakot (C2) ismét egy összefüggő leletegyüttes keltezi. Itt vasdárdákat is találtak. Ebben az időszakban intenzív vasmegmunkálást is feljegyeztek itt. A legérdekesebb lelet egy meztelen férfi bronzfigura, amely az egyik legjelentősebb lelet egész Szlovákiában.

A bányászat és az ércfeldolgozás mellett a vár valószínűleg védő funkciót is betöltött a Zolna-völgyből a Zólyom környéki lelőhelyekre vezető út mentén a a közeli bányavidékre vezető út mentén, ahol jelentős rézlelőhelyek, valamint a fiatalabb bronzkorból származó leleteket találtak. Ezen a területen fontos, régiókon átívelő utak vezettek keresztül, amelyek a rezet a végső fogyasztókhoz szállították.

Feltételezhető, hogy e vár lakói voltak felelősek a réz kitermeléséért és feldolgozásáért a helyi lelőhelyről, mivel fontos helyet foglaltak el a cserekereskedelem útvonalai mentén. A vár egész területét körülvevő erődítések arra is utalnak, hogy  nemcsak védelmi célokat szolgált, hanem a félkész réztermékek raktáraként is működött. Ez is arra a lényeges tényre utal, hogy ez a fajta erődítmény egy nagyobb népesség szervezett munkájának eredménye lehetett. Erről tanúskodik az asztali kerámia (csészék, tálak) bősége, a kivitelezés minősége (sima és csiszolt felület) és a gazdag díszítés.

http://www.hradiska.sk/2019/02/ponicka-huta-na-klastore.html

GPS: É 48° 41.461 (48.691021)
K 19° 18.662 (19.311033)

Információk: a sáncvárat jelzett tanösvényen járhatjuk be. Az indulási pont a településrész keleti részéből, a messziről is jól látható sziklák alatt van.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció