Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Demény - DomanižaSzlovákiaFelvidékTrencsén történelmi vármegye - Szent Miklós templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Demény - Szent Miklósnak szentelt római katolikus templom

A templom helyszíne gazdag történelemmel rendelkezik, az itteni kutatások feltárták egy őrtorony és egy rotunda alapjait, amelyek már a 13. században itt álltak.

A Szent Miklósnak szentelt római katolikus templom a Leska-hegy lábánál, a régi temető közepén áll. Keleti és nyugati kapuval ellátott, kőkerítés veszi körül. Ez a kerítés a lakosok védelmét szolgálta. A templomba az északi oldalról széles lépcső vezet. Az eredeti román stílusú templom alakját és méreteit írásos anyag nem rögzíti. A templom eredetileg csak egy ROTUNDA volt A  rotundához később egy kis presbitériumot építettek, amely a jelenlegi orgonakórus oszlopáig ért. 1643-ban a kis presbitériumot a mai formájában építették át. Esterházy Wolfgang 1643-ban bővíttette a templomot a presbitérium és a szentély megnagyobbításával és a szentély alatti kripta építésével. 

https://www.domaniza.sk/farnost.html

https://apsida.sk/c/7405/domaniza

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 49° 2.616 (49.043602)
K 18° 33.168 (18.552799)

Információk: a templom a település temetőjében kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció