Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Pöstény - Pistyan - Piešťany - PiszczanySzlovákiaFelvidékNyitra történelmi vármegye - johannita rend kolostora

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Bővebben: http://real.mtak.hu/107963/1/Rostas_Fehervarcsurgo.pdf

Pöstyén johannita rend kolostora

Pöstyén északnyugati részén, a családi házak között, az egyiknek a kertjében található egy ősi templom romjai. Az írott források hiánya gondot okozott a e templomépület eredetének és rendeltetésének meghatározását. A templom építészeti elemeinek elemzését követően alapítása a 14. század harmadik negyedére tehető. A templomról az első írásos említés az esztergomi érsekség 1560. évi kanonoki vizitációjában található. A vizitáció szerint akkoriban két templom állt itt, az első egy plébániatemplom, a második pedig egy klastromtemplom, amelyet Szent István király tiszteletére szenteltek. A 18. századi pöstényi plébánia egyházi vizitációk szerint egykoron a templomosokhoz tartozott, viszont mivel V. Kelemen pápa 1312-ben a rendet felszámolta ez lehetetlen. A szobrászati elemek ikonográfiáját tanulmányozva, egyes kutatók a johannita rend jelenlétét feltételezik ebben a templomban. Az a tény, hogy Pöstény bővelkedik gyógyforrásokban, nagyon valószínűvé teszi a rend jelenlétét, akik a kolostorban a betegekkel foglalkoztak ezen a helyen.

MILOS MAREK - A pöstyéni öreg kolosor titka - Fejezetek egy híres egyházi emlék történetéből

http://acta.bibl.u-szeged.hu/65334/1/kozepkortorteneti_tanulmanyok_07_089-101.pdf

Képanyag forrása: Európai műemlékvédelmi tendenciák különös tekintettel a Kárpát-medencére - Nemzetközi tudományos konferencia I–II. Fehérvárcsurgó, 2017/2018 - Pécs – Fehérvárcsurgó 2019 - ROSTÁS TIBOR - A pöstyéni Szent István király-templom és faragványai - http://real.mtak.hu/107963/1/Rostas_Fehervarcsurgo.pdf

GPS: É 48° 36.320 (48.605339)
K 17° 49.483 (17.824709)

Információk: a kolostorhely a település észak-nyugati részében a Detvianska utcában kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció