Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Lutilla - LutilaSzlovákiaFelvidékBars történelmi vármegye - Lutilla templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Lutilla templom

A templomot 1489-1491 között építették a faluban, késő gótikus egyhajós, poligonális, csillagboltozatos szentéllyel és nyugati toronnyal. Az 1491-es oklevél, amely az újonnan épült templomért járó bűnbocsánatról tesz említést, egyben a falu, akkor még a mai garamszentkereszt település első írásos említése.

Az 1660-1666-os években átépítésre került sor, amit elsősorban az altemplom nyugati portálja bizonyít 1660-as évszámmal. 1682-ben azonban a török csapatok támadása során az egész falu és a templom leégett. A 18., 19. és 20. században is történtek épületátalakítások.

1963-ban a templomot nemzeti kulturális műemlékké nyilvánították. A restaurálás befejezése után, 2008-ban egy késő gótikus Madonna-szobrot helyeztek el a belső térben.

A templom a késő gótikus szakrális építészet szép példája, bár az eredeti építészeti elemek kis mértékben maradtak meg. A szentély  boltozata és az északi melléképület keresztboltozata a gótikus korból származik.

Az eredeti berendezéséből megmaradt egy értékes Madonna-szobor a 15. század végéről, amely közel áll a garamszentbenedeki Mária-oltár szobraihoz. Ez volt az egyetlen, amely az 1682-es tűzvész után megmaradt a templom berendezéséből.

https://apsida.sk/

 

GPS: É 48° 36.997 (48.616611)
K 18° 50.515 (18.841913)

Információk: a templom a település központjában kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció