Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

BakonybélMagyarországVeszprém vármegyeVeszprém történelmi vármegye - Podmaniczkyak útja

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Bakonybél-Somhegypuszta, Podmaniczkyak útja

Földrajzi, állapot leírás: A Somhegy és a Barát-út között a hegygerincen több száz méter hosszan futó kettős sánc, futását helyenként mély völgyek (az egyik a Gerence völgye) szakítják meg. A Száraz-Gerence völgyének keleti oldalán emelkedő gerincen, az irtáson kinőtt sűrű bozótosban a sánc indulása mintegy 0,5 m magasan, É-i oldalán keskeny árokkal jól megfigyelhető. A sánc kettős szakasza a Somhegytől ÉNy-ra jól megfigyelhető, sok helyen akár 1 m magasan is, É-i részükön sekély árokkal. Az erdészeti utak a sáncokat sok helyen átvágták. A kettős sánc egy ÉK-DNY-i irányú völgy peremén szakad meg, annak Ny-i oldalán már csak a déli sánc követhető, ennek jó része azonban a Száraz-Gerence völgyéig bozótos, cserjés területen fut végig.

Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Adatbázis, https://archeodatabase.hnm.hu/hu/node/66958, 2023. július 16.

 

A sáncvonulat építésének ideje és rendeltetése nem ismert, feltehetően a késő bronzkorban épült, de akár az is lehetséges, hogy az Európában több helyen ismert Csörsz-árok része lehetett.

GPS: É 47° 15.491 (47.258190)
K 17° 45.470 (17.757832)

Információk: Somhegypuszta keleti végéből indul északi irányba az a sorompóval lezárt makadámút mely a sáncokhoz vezet. Az úton kb. 800 m után egy elágazáshoz érünk, itt bármelyik irányba fordulhatunk, az utat követve a mező és erdő csatlakozásánál keresztezzük a sáncokat. A két sánc között, egy erősen elhanyagolt erdei úton, végigsétálhatunk a sáncok nyomvonalán. Helyenként még találkozhatunk a megszüntetett piros "L" turistajelzéssel is.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció